Az amerikai külügyminiszterrel ünneplik a Vörös Hadsereg feletti győzelmet a lengyelek

2020. augusztus 5. 18:20
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter jelenlétében ünnepelhetik idén a lengyelek a szovjet Vörös Hadsereg agressziójának száz évvel ezelőtti sikeres feltartóztatását Varsóban.

Lengyelországba látogat Mike Pompeo amerikai külügyminiszter augusztus 15-én a Lengyel Hadsereg Napja és a varsói csata 100. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen a Dziennik Gazeta Prawna napilap értesülései szerint.  Az eseményhez a „visztulai csodaként” is emlegetett varsói csata 100. évfordulója szolgáltat alkalmat. A lengyel honvédő hadsereg itt állította meg az 1920-as szovjet-lengyel háborúban az országot lerohanni törekvő szovjet Vörös Hadsereget.  Az ünnepségek mellett a lengyel-amerikai Megerősített Védelmi Együttműködési Megállapodás (Enhanced Defence Cooperation Agreement) aláírására is sor kerülhet az amerikai külpolitika irányítójának részvételével.

Az egyezménnyel állandóvá válik az Amerikai Egyesült Államok katonai jelenléte Lengyelországban – fogalmazott az tervezett aláírás kapcsán Mariusz Błaszczak nemzetvédelmi miniszter augusztus 4-én egy krakkói katonai ünnepségen. Az amerikai védelmi miniszter korábbi döntése értelmében az 5. hadtest előretolt parancsnoksága Lengyelországba, nagy valószínűséggel Poznańba települ, így minimum ezer fővel 5500-ra növelik az országban állomásozó amerikai kontingens létszámát. A lépés tovább erősíti a lengyel-amerikai védelmi együttműködést tovább növeli az ország geostratégiai szerepét az Észak-atlanti Szövetségen belül .
 

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Remélhetőleg a magyar külügyminisztert meghívják a lengyelek.
csodálkoznék, ha nem, de pl. Johannis megjelenne...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés