Kémkedéssel vádolja a Kreml a hollandokat

2020. augusztus 18. 15:52
Egy Moszkva által kiadott közlemény szerint egy Hollandiában tartózkodó orosz diplomata autójában nyomkövetésre alkalmas készüléket találtak. 

Berendelte a moszkvai holland ügyvivőt az orosz vezetés arra hivatkozva, hogy a hollandok egy magas rangú orosz katonatiszt után kémkedtek. 
A Kreml által kiadott közlemény szerint az oroszok heves tiltakozásukat fejezték ki amiatt, mert megfigyelésre alkalmas készüléket találtak az orosz katonai attasé segédtisztjének az autójában. 

„A mostanihoz hasonló barátságtalan cselekedetek tovább bonyolítják az amúgy is problémás kétoldalú kapcsolatokat” – áll az orosz külügy nyilatkozatában. A Kreml ezen túlmenően azonnali lépéseket követel annak érdekében, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő a jövőben. 
Mark Rutte holland miniszterelnök nem kommentálta az esetet.

Az Euronews szerint a két ország közötti hírszerzési aktivitás az elmúlt években erősödött fel, főleg az ukrán polgárháború és a Krím-félsziget oroszok általi megszállása kapcsán. 

A portál arról is beszámol, hogy 2018-ban a holland hatóságok sikerrel akadályoztak meg egy oroszoknak betudható, hágai székhelyű intézmény (Organization for the Prohibition of Chemical Weapons) ellen intézett hekkertámadást. Az Euronews értesülései szerint a holland hírszerzés megállapította, hogy a támadást négy orosz titkosszolgálati alkalmazott hajtotta végre, akik diplomata útlevéllel érkeztek Hollandiába. Oroszország ekkor elhessegette a vádakat, azt állítva, hogy azok „élénk fantáziáról” tanúskodnak.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés