Trump konzervatív bírók sorát nevezte ki 2016 óta

2020. augusztus 27. 15:45
A tekintélyes Neue Zürcher Zeitung elemzése szerint Donald Trump 2016 óta összesen mintegy 200 bírót neveztetett ki szövetségi szinten, hosszú időre meghatározva ezzel az Egyesült Államok bírósági rendszerének jogértelmezési tendenciáit.

A széles nyilvánosságban elsősorban Brett Kavanaugh és Neil Gorsuch legfelsőbb bíróként történő kinevezése keltett jelentős visszhangot. Kavanugh és Gorsuch kinevezésével Trump elérte, hogy az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának kilenctagú testülete túlnyomó többségben konzervatív szemléletű bírákból áll.

Mivel az Egyesült Államokban a szövetségi bírók kinevezése élethossziglani időtartamra szól, ezért az amerikai kormány ellenzéke szerint Trump ezzel akár évtizedekre is bebetonozhatta a konzervatív szemléletű ítélkezést.

Ugyancsak dilemmát jelent a kritikusok szerint, hogy kinevezése óta Trump jelölése alapján az amerikai Szenátus a kerületi bírósági hivatalokba 143, a fellebbezési fórumokra 53, míg a nemzetközi kereskedelmi ügyekkel foglalkozó bírósági szervezetbe további 2 „konzervatív, túlnyomó többségükben fehér” bírót választott meg.

Az elmúlt majd’ fél évszázadban egyetlen amerikai elnök sem léptetett hivatalba annyi bírót első négyéves ciklusa alatt, mint Donald Trump.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés