A drónok elterjedése veszélyezteti az Európai Unió biztonságát

2020. szeptember 2. 17:20

David Morrison
A dróntechnológia gyorsan fejlődik, s azzal együtt növekszik az adatvédelmi incidensek bekövetkezésének lehetősége is.

"A franciaországi és belgiumi fejlemények fényében a rendőri vezetők a fejlett dróntechnológia következetes alkalmazásába kezdenek annak érdekében, hogy ezek az eszközök a „terepen” szolgáló kollégák segítsék – főként a járványügyi intézkedések kikényszerítése és az esetleges zavargások visszaverése terén.

A dróntechnológia azonban nemcsak a rendészet területén hódít. Az úgy nevezett „low-tech” iparágak innovációit és befektetőit a kereskedelmi célú drónok iránti kereslet hajtja, aminek eredményeképpen mind a robotika, mind pedig a dróntechnológia tesztelése „gyorsított sávon” fut.

A dróntechnológia tehát gyorsan fejlődik, s azzal együtt növekszik az adatvédelmi incidensek bekövetkezésének lehetősége is. A kifinomult megfigyelési technológia segítségével gyűjtött adatok vitathatatlan értékkel bírnak a bűnöldözési és a katasztrófavédelmi szervek számára. Csakhogy a gyűjtött adatok – például a kritikus infrastruktúrákra vonatkozó lokációs adatok – gyűjtése újfajta biztonsági kockázatoknak ágyaz meg.

A mind a köz- mind pedig a magáncélú drónhasználat iránti kereslet megnövekedése ennek megfelelően az Európai Unióra vonatkozóan is biztonsági kockázatokkal jár: a piacot egy D-Mada Jiang Innovations (DJI) nevezetű társaság uralja, ami a globális drónkereslet 70 százalékát elégíti ki. Még azon aggodalmak ellenére is, hogy a társaság szenzitív felhasználói adatokat továbbíthat a kínai hatóságoknak.

Miközben a sencseni székhelyű cég hevesen tagadja ezeket a felvetéseket, nyilvánvaló, hogy több szálon kötődik a kínai kormányhoz. 2017-ben a DJI megállapodást írt alá Hszincsiang tartomány biztonsági testületével, ami magába foglalta a drónok „terrorelhárítási célú” alkalmazását is a régióban."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés