Megnyitottunk!

2020. szeptember 8. 7:04

Schneller Domonkos
Pénteken a Budapest Fejlesztési Központ megnyitotta a Művészetek Völgye Pest-Buda udvara kerekasztal-beszélgetéseinek sorát.

"Arról folytattunk eszmecserét, vajon milyen jövő vár a nagyvárosokra a klímaváltozás és a világjárvány idején, melyek a klímabarát és hatékony elővárosi közlekedés előnyei, és mit jelent az elérhető lakhatás. Ez utóbbi a pandémia miatt nyert új értelmet.

Idén ősszel ismét húsbavágó kérdéssé vált, hogy a nagyvárosokban, de leginkább Budapesten található 190 ezer lakótelepi lakás közül felmérések szerint legalább 160 ezer erkély nélkül épült. Ez praktikusan azt jelenti, hogy körülbelül 480 ezer ember él úgy a fővárosban, hogy egy esetleges szigorúbb korlátozás, netán az Olaszországban tavasszal látott kijárási tilalom esetén még a levegőre sem tud kimenni. Külföldi példák nyomán kezdeményezni fogom, hogy vizsgáljuk meg annak a lehetőségét, lehet-e (igen, például Rimaszombaton megoldották), és ha igen, milyen jogi, statikai, pénzügyi feltételek megvalósulása esetén utólagosan, függesztett könnyűszerkezetes megoldással levegőzésre, pihenésre, egy kis asztal és 3-4 szék kihelyezésére alkalmas erkélyeket kialakítani. Ezt elsőként egy szakértőkből álló csoportnak kell megvizsgálni, és utána egy erre kiválasztott lakótelep néhány lakóházában megvalósítani, majd pozitív fogadtatás esetén minél több helyszínre kiterjeszteni! Ez a javaslat mások mellett Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítészének tetszését is elnyerte, úgyhogy jó eséllyel szakmailag támogató környezetben történhetnek legalább az első lépések, ami elsőre mindenképpen bíztató. Egy balkon lehetőség arra, hogy kint legyünk a friss levegőn, kapcsolatot teremtsünk a külvilággal, vagy akár a szomszéddal - megakadályozva az elmagányosodást, főként világjárvány idején. Ez pedig olyan társadalmi haszon, ami pénzben nem mérhető."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés