A koronavírus drámaian megváltoztatta a Brexit kilátásait

2020. szeptember 29. 13:19

Therese Raphael
Az EU és az Egyesült Királyság közötti kilépési megállapodás létrehozása a koronavírus nélkül sem lenne egyszerű.

"Még 2019-ben Boris Johnson minden bizonnyal a Brexit-megállapodás sürgető igényét érezhette, amikor Liverpoolban sikerült áttörést elérni a Leo Varadkar ír vezetővel folytatott tárgyalások során; ekkor az egyetlen akadály az ír határ kérdése volt."

(…)

"Első pillantásra a mai helyzet nem is különbözhetnének jobban az akkoritól. Ahogy Nagy-Britannia közelíti a Brexit utáni tárgyalások utolsó körének október 15-ei határidejét, látszik, hogy nemcsak egy, hanem számos sarkalatos kérdés áll megoldatlanul – gondoljunk csak akár az európai hajóknak a brit halászterületekhez való hozzáférésére, Brüsszel beleszólási jogába az állami támogatások területén, vagy akár az igazságügyi együttműködés kilátásaira.

A tárgyalások sikere nagy mértékben múlik a kölcsönös bizalom minőségén, és természetesen a felek közötti kémián. Vitathatatlan, hogy Boris Johnsonnal szemben sokan bizalmatlanságukat fejezték ki, mikor elődje, Theresa May helyébe lépett; mint ahogy vitathatatlan az is, hogy mindennek ellenére tárgyalópartnerként kezelték őt. 

Egy évvel később e tekintetben az Egyesült Királyság kormányába vetett bizalom további csorbákat szenvedett. A közösség bírói úttal fenyegetőzik a Johnson által javasolt Internal Market Bill [belső piaci törvény] kapcsán – egy olyan „jogi atombomba” kapcsán, amely a nemzetközi jogba ütközően felülírná a Brexit-megállapodást Észak-Írországra vonatkozóan."

(…)

"Ha nem lett volna a koronavírus, ma egyébként is azt mondhatnánk, hogy közel esélytelen megállapodni, a járvány pedig tovább nehezíti a politikai tervezhetőséget. Johnson már így is többfrontos háborúra kényszerül: a fertőzésszám növekedésével kritikák érik egyrészt a koronavírus elleni védekezési stratégiája miatt. Másrészt járványügyi jogszabályai miatt kisebb lázadások törtek ki a Parlamenten belül is."

(…)

"Még egy túlórákkal agyonterhelt jogászhad számára is túl sok jogi problémát kell megoldani igen szűk időkereten belül."

(…)

"Mégis, igenis különleges időket élünk, és egy konzervatív vezetőtől bölcs lépés lenne adekvátan reagálni ezekre. Végtére is nincs alapos indoka annak, hogy Johnson miért ne keresse a megállapodást, ahogy tette azt az elmúlt esztendőben. A kompromisszumkeresés csökkentené a bizonytalanságot, egyúttal lehetőséget teremtene a kormány számára, hogy megkettőzze az erőfeszítéseket a koronavírus elleni küzdelemben. Mindemellett előnyös keretet adna az Egyesült Királyság és az Európai Unió viszonyának, ami a történelem és a földrajzi sajátosságokból adódóan továbbra is alapvető jelentőséggel bír."
 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés