Rendszerszintű az antiszemitizmus az amerikai egyetemeken

2020. október 29. 18:16

Sarah N. Stern
Ez a tendencia a „cancel kultúra” és az azzal együtt járó „elfogadható gondolkodásmód” elterjedésével az utóbbi időben még inkább tapasztalható.

"2020 nyara hivatalosan is véget ért, amelyre utóbb mindenki úgy emlékezik majd, mint a koronavírus nyara, egyszersmind annak az időszaka, amikor eldőlt, hogy létezik-e rendszerszintű rasszizmus az Amerikai Egyesült Államokon belül. Bizton állíthatom, hogy a rasszizmus területén nem rendelkezem elég ismerettel. Másfelől azonban – a téma éveken keresztüli tanulmányozását követően és a praxisból levonható tanulságok birtokában – arra kellett, hogy jussak, hogy az antiszemitizmus nagyon is probléma az amerikai egyetemeken.

Mára elmondható, hogy mindazt, ami egyetemeink „elefántcsonttornyában” zajlik, évtizedes hagyománya van az Izrael és az Egyesült Államok ellenében zajló részrehajló oktatásának. Különösen, ami a közel-keleti tanulmányokat illeti.

(…)

Mindez a tantárgy egyoldalúan átpolitizált oktatásához vezetett: magyarán adófizetői pénzből közvetítenek jelentéktelen propagandát nívós ismeretátadás helyett.

Ez a tendencia a „cancel kultúra” és az azzal együtt járó „elfogadható gondolkodásmód” elterjedésével az utóbbi időben méginkább tapasztalható. Ennek pedig a hallgatók a legnagyobb vesztesei; mindaz ugyanis, ami az amerikai egyetemeken ma tapasztalható, köszönőviszonyban sincs azzal, amit John Stuart Mill gondolt a felsőoktatásról – vagyis, hogy az egyetemek a „gondolatok piacterei”.

(…)

2019 december 11-én szinte extázisban léptem be a Fehér Házba, hogy tanúja legyen annak, hogy Donald Trump elnök aláírja az antiszemita diszkrimináció tilalmáról szóló elnöki rendeletet. Éveken keresztül dolgoztam ugyanis azért, hogy kijárjam az utat az antiszemitizmus felszámolását célzó törvényjavaslatnak (Anti-Semitism Awareness Act). A jogszabály ugyanazokat az alkotmányos jogokat garantálta volna a zsidó származású hallgatók számára, mint amelyeket a fekete, hispán, hátrányos helyzetű, és egyéb kisebbségi csoportokhoz hallgatók is élveznek. 

(…)

Valójában, annak ellenére, hogy több Demokrata politikus is biztosított engem ennek ellenkezőjéről, egyetlen demokrata kongresszusi képviselő sem adta a nevét a javaslathoz.

Éppen ezért úgy éreztem, hogy Trump elnöki rendelete sokkal élhetőbbé teszi majd a zsidó hallgatók számára az egyetemi környezetet. Ennek ellenére még mindig szembe találom magam a falak között otthonosan mozgó antiszemita oktatókkal és előadókkal, akik majdhogynem teljesen büntetlenül tesznek zsidó- és Izrael-ellenes kijelentéseket időről időre.

A Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség munkadefiníciója szerint antiszemitizmusról beszélhetünk, ha valaki eltagadja a zsidó emberektől az önrendelkezés jogát például azon az alapon, hogy az Izraeli Állam létezése a rasszizmus kifejeződése.

Ennek megfelelően antiszemita-e az, aki „önvédelemnek” minősíti azt, hogy palesztin terroristák véletlenszerűen kiválasztott izraeli polgárokat késelnek? Vagy antiszemita-e az, aki Izrael miniszterelnökéről azt állítja, hogy a politikus egy „háborús bűnös, aki még arra sem érdemes, hogy golyót pazaroljanak bele”? 

(…)

Mégis, a Harvard Egyetemen működő Kennedy School of Government épp nemrégiben ajánlott állást annak, akitől ezek a gyalázatos kijelentések származnak: Saeb Erekatnak, a Palesztin Felszabadítási Szervezet főtitkárának.

(…)

Nemcsak a Harvard érintett.

(…)

Szeptember 23-án a San Francisco State University arab, muszlim és diaszpóra-tanulmányokkal foglalkozó részlege egy ismert terroristát, Leila Khaledet látta vendégül. Khaled egyike volt annak a két terroristának, akik a Palesztin Felszabadítási Népfront kötelékében szereztek maguknak nevet – akik azzal váltak hírhedté, hogy 1969 augusztus 29-én eltérítette a TWA 840-es járatát. 1970 szeptember 6-án pedig Khaled – folytatva bűnözői karrierjét – részt vett az El-Al 219-es járatának eltérítésében, többek között azt kiabálva, hogy „két kézigránát van a kezemben. Ha nem nyitja ki a pilótafülke ajtaját, felrobbantom a gépet.”

(…)

Szeretném azt mondani, hogy a fenti két példa kivételnek számít. Szervezetem (EMET) folyamatosan és részletesen elemzi az egyetemeken zajló eseményeket, és a szomorú realitás azt mutatja, hogy az antiszemitizmus vírusként terjed az Egyesült Államokban, országszerte megfertőzve a hallgatók elméjét."
 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nehéz a liberális élete. A rengeteg kognitív disszonancia után most ez. Akkor welcome síró szemű 30 éves arab kisfiúk és welcome rasszizmus, vagy mégiscsak küzdelem a faji előítéletek ellen?
Na és a nők jogai?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés