Az iszlám radikalizmus miatt csökken a franciaországi zsidó közösség

2020. november 13. 16:28
Joël Mergui, a franciaországi zsidó közösséget képviselő Franciaországi Központi Gyülekezet elnöke szerint az iszlám radikalizmus előretörésével nemcsak az európai zsidó közösségek, hanem az európai demokráciák is veszélybe kerültek.

Mergui elnök aggodalommal tekint az iszlám radikalizmus rendkívüli ütemben zajló térnyerésére. Meglátása szerint a 2012-es toulouse-i zsidó iskola ellen támadás volt az első egyértelmű jele annak, hogy az antiszemitizmus ismét visszatért az európai kontinensre.

Az elmúlt 8 évben pedig tovább romlott a zsidó közösségek helyzete Franciaországban. 

Mergui úgy véli, hogy Európa csak nagyon lassan reagált a zsidók elleni atrocitásokra. Ő maga Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy, François Hollande és Emmanuel Macron elnökkel is folytatott tárgyalásokat az elmúlt két évtizedben, annak érdekében, hogy felhívja a politikusok figyelmét a zsidó közösségek romló helyzetére. Az asszimiláció hatására sokan elveszítették zsidó identitásukat, és

az elmúlt 10 évben látványosan növekedett a Franciaországból Izraelbe vándorlók számára.  

A kivándorlás hátterében – a vallási indíttatáson túl – az antiszemitizmus áll. A gyülekezet elnöke szerint Franciaország egyes zónái „elveszett területek”, az iszlám radikalizmus ugyanis egyes lakóközösségek szerves részévé vált. Ebben a nehéz helyzetben sok franciaországi zsidó más várost, vagy városrészt választott új otthonául, míg mások inkább Izrael felé vették az irányt és hazatértek.

Ahhoz, hogy Európa képes legyen a zsidó közösségek megtartására, szigorúbban fel kell lépni az antiszemitizmus és az anticionizmus ellen. A vallásszabadság a zsidó közösséget is megilleti, Mergui szerint elengedhetetlen, hogy a hívők és a zsinagógák biztonsága teljes mértékben garantálva legyen. Az elnök végül arra figyelmeztet, hogy

„az európai zsidóság gyöngesége egyben ez európai demokráciák gyöngeségét is jelenti”. 

Gergi-Horgos Mátyás

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

7-es cikkely? Szargentini? Franciák kihajítása az EU-ból? Hol vagytok?

"Franciaország a gyilkos antiszemitizmus színtere" - 250 francia értelmiségi kiáltványa
Írta: MTI/Szombat - 2018-04-22

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés