Megállapodás nélküli Brexitre készül Belgium, Hollandia és Franciaország

2020. november 20. 15:50
A belga, holland és francia vezetők arra kérik az Európai Bizottságot, készüljön fel a megállapodás nélküli Brexitre.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból, ugyanakkor 2020. december 31-ig átmenti időszak kezdődött a brit-uniós kapcsolatokban. A cél az volt, hogy a kilépést követő 11 hónapban olyan megállapodás születhessen, amely a jövőre nézve is képes egyértelmű irányt szabni a kétoldalú kapcsolatrendszer számára. 

A koronavírus-járvány azonban lelassította a tárgyalásokat.

Tegnap a közvetlen megbeszéléseket felfüggesztették, mert az uniós delegáció egyik tagja pozitív koronavírus tesztet produkált. Most digitális eszközök segítségével folynak az egyeztetések. Tytti Tuppurainen finn külügyminiszter egy telefonos interjú során pozitív várakozásnak adott hangot, szerinte december 31-ig elkészülhet az Unió és az Egyesült Királyság közötti átfogó megállapodás.

Azonban nem mindegyik európai vezető osztja a finn külügyminiszter optimizmusát. Az EU vezetők csütörtöki videokonferenciájukon rövid helyzetértékelést kaptak a Brexit-tárgyalásokat illetőn. Alexander De Croo belga miniszterelnök szerint önmagában nem elég a remény, hogy sikerül tető alá hozni a megegyezést. Belgium ezért azt képviseli, hogy

az Uniónak fel kell készülnie minden eshetőségre, így a megállapodás nélküli kétoldalú kapcsolatrendszerre is. 

A belga miniszterelnök ezért a holland kormányfővel, illetve a francia elnökkel arra kérik az Európai Bizottságot, készítsen készenléti tervet arra az esetre is, hogy a következő egy hónap során nem sikerül lezárni a tárgyalásokat. A külön tervvel ugyanis az Unió biztosítani tudná, hogy a három ország halipari szektorát nem érinti negatívan a britek megállapodás nélküli távozása. 

A három európai vezető továbbá attól is tart, hogy az egyesség erőltetett meghozatala árthat Európának, mivel túl gyorsan és átláthatatlanul születnek meg komplex döntések. A francia és olasz diplomácia számára az esetleges megállapodás lefordítása okozna gondot, mivel meglátásuk szerint nem lesz elég idő elkészíteni az angol szöveg hiteles fordítását. 

A másik problémát a ratifikálás folyamata jelenteni, mivel az Európai Parlament december 16-án szavazott volna a megállapodásról.

A Parlament szerint 6 hétre lenne szükségük a végleges szöveg lefordításhoz és elfogadásához, ennyi idő azonban nem áll rendelkezésre. A Guardian brit hírportál brüsszeli forrásokra hivatkozva megjegyzi, hogy 3 nappal az átmeneti időszak lejárta előtt, december 28-án szavazhat az Európai Parlament a döntésről. Ehhez azonban a tárgyalásoknak hamarosan be kéne fejeződniük, amire jelenleg nincs sok esély. 

Gergi-Horgos Mátyás  
 

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés