Montenegró uniós tagsága inspiráció az európai álom számára

2020. december 15. 13:01

Zdravko Krivokapić
EUobserver
A montenegrói állampolgárok nevében az Unió tagjai felé közvetített üzenetem egyszerű: a mi európai álmunk megegyezik az Önökével.

„Ma, december 15-én világos céllal jöttem Brüsszelbe: bemutatom hazám, Montenegró megbízólevelét, hogy az Európai Unió következő tagállama lehessen.

Egyesek azt mondják, hogy mindez túl merész ambíció egy olyan kihívásokkal teli időben, amikor az Unió a koronavírus-járvány, a globális pénzügyi és migrációs válság, valamint a Brexit kérdésköreivel foglalkozik.

Érthető tehát, hogy egyesek úgy vélik Európában, hogy az új tagállamok felvételének egy távolabbi időpontban kéne megvalósulnia.

Valahogy, talán pont a fent említett kihívások miatt, megfeledkeztünk arról, hogy az EU-t nem csupán a tagállamokra nehezedő válságok kezelésére, vagy kollektív védőpajzsként működő együttműködés céljából alapították.

Az EU annak az álomnak a megtestesítője, hogy többet lehet elérni együtt, mint külön. Hogy azok a nemzetek, melyek évezreden át háborút vívtak egymással, békében és haladásban egyesülhetnek, és hogy az Unió létezése inspirációt jelent annak határain belül és túl, követendő példát mutatva az egész világ számára. 

(…)

Mi, a NATO teljes jogú tagjaként az európai védelem- és biztonságpolitikai rendszer részesei lehetünk. A szabad mozgással kapcsolatos aggályok, melyek az uniós tagságért folyamadó nagyobb országok esetében érthető szempontként jelentkezhetnek, egy valamivel több mint 600 ezer lakossal – ami még az Unió lakosságának 0,2 százalékát sem éri el – rendelkező ország esetében egyszerűen alaptalanok. 

Az Unió Montenegró számára mindazt kínálja, amit méretünk miatt egyedül nem érhetünk el. Magasabb élelmiszer, gyógyszer, oktatási, egészségügyi színvonalat, innovációt és gazdasági lehetőségeket, melyek a nagyobb és szabadon gondolkodó uniós szomszédjaink nélkül elérhetetlenek. 

(…)

Új, demokratikus kormányunk készen áll az előttünk álló feladatok elvégzésére és az EU-tagság felé vezető utolsó út megtételére. Mindez egy egész montenegrói nemzedék kívánságának beteljesülését jelenti.

A montenegrói állampolgárok nevében az Unió tagjai felé közvetített üzenetem egyszerű: a mi európai álmunk megegyezik az Önökével. 

Montenegróval az Unió szívében megmutathatjuk a Balkánnak és azon túl is, hogy az európai álom soha nem volt még olyan erős, mint most.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés