Korlátozás- és oltásellenes demonstrációhullám zajlik Európában

2021. január 19. 10:55
A megmozdulásokon résztvevő emberek a további járványügyi szigorítás ellen tüntetnek, miközben egyre erősödnek az oltáskritikus hangok.

Egyre több európai országban szerveznek megmozdulásokat a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések ellen. Ausztriában vasárnap több ezer ember mozdult meg a Sebastian Kurz kormányfő által bejelentett járványügyi szigor további fenntartása ellen.

A kormányellenes jelszavakkal tűzdelt megmozdulás békés keretek között zajlott,

ugyanakkor aggasztó tény, hogy sok résztvevő nem hordott maszkot, illetve nem tartotta be a hatóságok által előírt kötelező távolságtartást. A szabályok semmibevétele akár újabb gócpontok kialakulásához vezethet, a 8,9 milliós Ausztriában a koronavírus miatt elhunytak száma megközelíti a 7 ezer embert. 

Rómában a turisztikai szektorban dolgozók szerveztek megmozdulást, meglátásuk szerint a kormány a szigorítások bevezetését követően cserben hagyta a turizmust. 2020-ban az Olaszországba érkező külföldi turisták száma közel 67 százalékkal csökkent, Rómában, Firenzében és Velencében azonban ez a szám meghaladta a 73 százalékot. Az olasz turisztikai szakszervezet szerint a baloldali kormány által kidolgozott gazdasági mentőcsomag nem orvosolta a turisztikai szektor problémáit. 

Mindeközben egyre több olasz étterem és kávézó csatlakozik ahhoz a polgári kezdeményezéshez, amely egyértelműbb járványügyi szabályozásokért küzd.

A vendéglátóipari egységek tulajdonososai az érvényben lévő korlátozásokat figyelmen kívül hagyják,

vagyis nem tesznek eleget a zárva tartási kötelezettségnek, újból kinyitnak. Jelenleg Olaszországban csak a járvány által kevésbé sújtott, zöld és sárga régiókban tarthatnak nyitva a vendéglők, a nemrég kezdődött polgári engedetlenségi mozgalom azonban komoly fejfájást okozhat az olasz hatóságoknak.  

Hollandiában az osztrák és az olasz demonstrációkkal ellentétben nem a béke jellemezte az utóbbi napok megmozdulásait. Amszterdam belvárosában megközelítőleg kétezer ember gyűlt össze előzetes engedély nélkül, hogy közösen tiltakozzanak a kormány által belengetett további járványügyi szigorítások bevezetése, illetve a tervezett oltókampány ellen. A demonstráció Hollandiában sem volt kormányellenes szlogenektől mentes, mivel a Mark Rutte kormányfő múlt héten lemondott, így a kormányválság helyzete tovább erősítette az indulatokat. A tüntetést végül csak vízágyú és lovasrendőrök segítségével sikerült feloszlatni.

Az európai kormányoknak a következő időszakban szembe kell nézniük azzal a ténnyel, hogy a közel egy éve tartó szigor miatt egyre több ember utasítja vissza járványügyi intézkedések betartását, a járvány miatt felgyülemlett harag és bizonytalanság pedig a kormányellenes megnyilvánulásoknak kedveznek. Továbbá az oltáskritikus hangok is erősödnek, ez megnehezítheti az átoltottsági célkitűzések elérését, vagyis

a kormányoknak nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a vakcinával kapcsolatos állampolgári bizalom erősítésére.

Gergi-Horgos Mátyás

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés