A transzneműek versenysportja miatt szakadhat a progresszív közösség

2021. február 9. 13:15

Madeleine Kearns
Egyre több, a transznemű ortodoxiával szemben állást foglaló cikk lát napvilágot a baloldalon.

„Biden transgenderizmusról szóló elnöki rendelete széles körű vitát váltott ki a közvéleményből. 

(…)

A rendelet megköveteli, hogy minden tanulót – ideértve a transzneműeket is – olyan helyzetbe kell hozni, hogy képesek legyenek az oktatásban oly módon részt venni, hogy őket diszkrimináció ne sújtsa. E koncepció részét képezi, hogy a transznemű lányok számára lehetővé kellene tenni, hogy lánycsapatokban versenyezhessenek.

Ez a (...) kontextus megerősíti azt, amit már eleve is tudhattunk: a szövetségi költségvetésből gazdálkodó oktatási intézmények kötelesek lesznek lehetővé tenni a fiú atléták számára, hogy nők ellen indulhassanak a versenyeken.

Nem ez az első eset, hogy eufemizmussal, közhelyekkel, aktivista zsargonokkal tarkított elnöki túlkapással szembesülünk. (…) 2013-ban, az Obama-adminisztráció alatt működő Education Department and Department of Justice ellentmondásos iránymutatásai az követelték meg az iskoláktól, hogy módosítsanak a megfogalmazáson, s a nemi alapú diszkriminációra utaló normákat gender alapú diszkriminációra változtassák; történt ez abból a célból, hogy a diákok az ellenkező nemmel együtt sportolhassanak, s hogy az ellenkező nem létesítményeit is használhassák. 

Kaotikus jelenetekhez vezetett, ahogy az iskolák, s végső soron a kerületi bíróságok országszerte azon fáradoztak, hogy hogyan adjanak értelmet a törvény rendelkezéseinek.

Trump alatt ugyanez a szervezet [Education Department and Department of Justice] azon dolgozott, hogy rendet teremtsen. Kezdetnek megtette az is, hogy visszavonták az Obama-korszak alatt hozott iránymutatást. 

(…)

Jóllehet a gender-aktivisták számára kényelmes erről nem tudomást venni, de a nők sportolási jogainak védelme korántsem konzervatív tárgykör. 

A szív mérete, az izomtömeg, a csontsűrűség, a véroxigénszint – hogy csak néhány szempontot említsünk – csupa olyan velejárói egy férfias testalkatnak, amelynek csillapításáért nem lehet lobbizni. A Women’s Sports Policy Working Group (WSPWG) ezért arra kéri a Kongresszust és a Biden-adminisztrációt, hogy emelje ki a női sportágakból azokat a sportolókat, akik részben vagy egészben átestek a férfi pubertáson. Egy sokkal észszerűbb kompromisszumot ajánlanak: különálló sportesemények rendezését, és/vagy olyan hendikep-szabályokat, amelyek a férfi testalkatból fakadó, veleszületett előnyöket hivatottak egyensúlyba hozni.

A WSPWG magát centrista, pártsemleges szervezetként hirdeti. Ahogy az a szervezet alapító nyilatkozatában is áll, »elfogadhatatlan az a megalkuvást nem tűrő közvita, amely a transznemű lányok és nők női sportágakban való részvétele kapcsán kirobbant. Az egyik oldal körömszakadtáig ragaszkodik ahhoz, hogy a transznemű lányok valójában fiúk, és a testi adottságaiktól függetlenül el akarják őket tiltani a versenyzéstől. A második oldal ehhez képest azt hangoztatja, hogy a transznemű lányok lányok és kész; ebből következően pedig keresik annak lehetőségét, hogy teljes mértékben, feltételek nélkül vehessenek részt a női sportágakban – úgyszintén testi adottságaikra tekintet nélkül

(…) Valójában a Demokrata Párton belüli törésvonalak sokkalta szélesebbek, mint az első pillantásra látható. Tulsi Gabbard (…) a republikánus Markwayne Mullin támogatása mellett terjesztette elő Protect Women’s Sports Act – védjük a női sportágakat – című törvénytervezetét, amelynek értelmében »megszegi a szövetségi jogszabályokat az a költségvetési szerv, amely olyan programokat, illetve tevékenységeket támogat, működtet vagy szervez, amely lehetővé teszi a biológiailag férfinak számító személyek számára, hogy e személyek nőknek szervezett testnevelési program vagy tevékenységben vegyenek részt.«”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés