A „skót utat” követnék a katalán függetlenségpártiak

2021. február 17. 16:15
Az új katalán kormány várhatóan az egyoldalú elszakadást elutasítva legális referendum útján szeretné elérni Katalónia kiválását. Mindeközben a zendülésért börtönbe került katalán politikusok helyzete továbbra sem tisztázott.

A katalán választások a Spanyolország egységéért kiálló szocialisták, valamint az elszakadáspárti Katalán Republikánus Baloldal (ERC) fej-fej melletti győzelmével zárultak miután a két párt 33-33 képviselői helyet szerzett a katalán regionális törvényhozásban. Mindkét politikai tömörülés bejelentette, hogy kísérletet tesz a kormányalakításra, azonban várhatóan az ERC listavezetője, Pere Aragonès jár majd sikerrel. 

A korábbi spanyol egészügyminiszter, Salvador Illa által vezetett katalán szocialisták (PSC) ugyanakkor egy fontos politikai ütőkártyát tartanak a kezükben.

Egyrészt a baloldali spanyol kormány kész lenne tárgyalásokat folytatni a katalán kérdésről. Másrészt pedig egy Illa vezette Katalónia jobb esélyekkel tudná elérni Pedro Sáncheznél, hogy a spanyol kormányfő részesítse kegyelemben a 2017-es katalán népszavazást követően zendülés miatt elítélt katalán politikusokat. 

A spanyol kormányfő sem megerősíteni, sem cáfolni nem szerette volna a kegyelemmel kapcsolatban felröppent híreket, mondván, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségét és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét tiszteletben kell tartani. Azonban a kegyelmi eljárás előkészítése már megkezdődött, várhatóan a legfelsőbb bíróság ellenezni fogja a katalán politikusok szabadon engedését, de a végső döntés Sánchez kezében van. 

Az ERC vezetője mégis kizárta annak a lehetőségét, hogy a szocialistákkal közösen alakítson kormányt, és most még úgy tűnik, hogy az esetleges miniszterelnöki kegyelem sem változtat ezen a nézőponton. Így Aragonès várhatóan az igazságszolgáltatás elől Brüsszelbe távozó Carles Puigdemont Együtt Katalóniáért pártjával, valamint a radikális baloldali Népi Egységgel közösen fog kormányozni. 

A katalán politikus viszont az eddigi egyoldalú függetlenedési folyamat helyett a „skót utat" választaná,

vagyis demokratikus és legális népszavazáson szeretné eldönteni Katalónia jövőjét. Erre a jelenlegi alkotmányjogi keretek között nincs sok esély, így várhatóan a Pere Aragonès által vezetett Katalónia arra kényszerül majd, hogy ott folytassa az elszakadáspárti folyamatot, ahol 2017-ben, a spanyol kormány beavatkozása miatt abbamaradt. 

Gergi-Horgos Mátyás

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés