Böjti gondolatok politikáról, múltról és jövőről

2021. február 17. 10:07

Szabó Zsolt
Függővé váltunk a gyűlölettől, s bár a magánéletben - elvileg - elítéljük, a politikában nemcsak megtűrjük, egyenesen elvárjuk.

"Az jutott szembe most, nagyböjt kezdetén, hogy érdemes lenne gyűlöletböjtöt tartani. Ez egyébként is része a böjt eredeti rendeltetésének (ld. kiengesztelődés), csakhogy igyekszünk elfelejteni, zárójelbe tenni, mert lemondani a húsról, alkoholról, édességről még mindig könnyebb, mint lemondani tűzbe hozó, kedves, megszokott indulatainkról. Pedig könnyebbek lennénk húsvétra sok kiló indulattal, haraggal, dühvel, ha mellőznénk ezeket. Még az is lehet, hogy testsúlycsökkentő hatása is lenne. Mert ha titkoljuk is, emberi természetünknek szüksége van ezekre a negatív érzésekre. Könnyebben elfogadjuk magunkat, ha vannak, akiket – lehetőleg büntetlenül - gyűlölhetünk. Nem szükséges ugyanis, hogy mások rászolgáljanak erre. Persze úgy a legjobb, mert akkor még lelkiismeret-furdalás sem lép fel kísérőtünetként. És a másokkal foglalkozás közben nem kell magunkkal sem szembenézni.

Függővé váltunk a gyűlölettől, és bár a magánéletben – elvileg - elítéljük, a politikában nemcsak megtűrjük, egyenesen elvárjuk. Igazi pótcselekvés: nem orvosolja valódi bajainkat, viszont ellopja időnket és elszívja életenergiáinkat. A politikai gyűlölet, oldaltól függetlenül, sokaknak szent ügy, olyan szenvedély, amelynek nincs káros hatása. Látszólag. Mert valójában, mind minden gyűlölet, ez is lassú méreg. A gyűlölet fájdalmat okoz, amit ideig-óráig enyhíteni lehet még több gyűlölettel, ez viszont még több fájdalomhoz vezet, aminek enyhítéséhez még több gyűlölet kell. Folyamatosan növelni kell a dózist. Addig, amíg belepusztulunk. Ördögi kör.
Érteni kell, mi tartja életben: mind minden gyűlölet, a politikai gyűlölet is görcsösen a múltba kapaszkodik. Ez a parazita a múlt megbocsátatlan sérelmeiből táplálkozik. Folyamatosan, éveken, évtizedeken, generációkon át nyitva tart sebeket, vagy ha már behegedtek, feltépi azokat, mert ha végleg begyógyulnának, megszűnne, meghalna a gyűlölet is. 

Az intézményesített politikai gyűlölet állandósult rendszerváltást, permanens forradalmat, örök harcot hirdet. Ami sose zárul le, és amiért érdemes mindent feláldozni. A múltra fixáltság tünetei a rossz lelkiismeret állandó jóvátételi szándéka, az áldozatszerep permanens igazságtételi kényszere, ráadásként „a múltat végképp eltörölni” hamis ígéretével és lehetetlen küldetésével, amelyben minden igyekezet ellenére hangosabb a „múlt”, mint az „eltörölni”. Igazi önpusztító erők.

Hogyan lehet ezt megállítani? Van néhány egyszerű igazság, amivel ki lehet törni ebből a valóban ördögi körből. A gyűlölet sohasem lehet szent. A cél nem szentesíti az eszközt. A rosszat nem rosszal, hanem jóval lehet legyőzni. A bűn orvossága nem a büntetés, hanem a megbocsátás. Ezek a Biblia üzenetei. Minden ördögi praktikát meg lehet állítani, ha magunkról mondunk le ahelyett, hogy mások lemondását követelnénk. Ha kivisszük magunkat saját fókuszunkból. Ha nem mi vagyunk magunknak a legfontosabbak, sérelmeink sem lesznek a legfontosabbak többé. Ez a krisztusi út, nem trendi, nem kényelmes, nem könnyű. De egyedül ez üdvözít és szabadít fel.

Igazi gyűlöletgyilkos helyzet az egyoldalúság is: ha a gyűlölet nem talál viszonzásra. Ha a másik nem gyűlöl vissza, az én gyűlöletem talajt veszít. Csak a kölcsönös gyűlölet az igazi gyűlölet.  Kölcsönösség nélkül nem vagyok a helyzet rabja, hanem szabad vagyok. Szabad vagyok még arra is, hogy szeressem azt, aki engem gyűlöl. Ezzel pedig a gyűlölet célt téveszt, terjedése lelassul, optimális esetben meg is szűnik.

Mindig lehet ökölbe szorított kézzel rendszerváltásért kiáltani. Utóbbi száz évünk alkotmányozással leplezett politikai rendszerváltások sorozata. 1919, 1949, 1989, 2011. Mindig a múlt tagadásán volt a hangsúly, a rendszerváltás volt a hívószó, az ígéret, a következő dózis. Igen, a jelenlegi kormány sem tudott ellenállni a politikai törvényszerűségnek, az erőből rendszerváltás kísértésének. De vajon mikor lesz a következő? A mostani ellenzék már nagyon várja. Ugyanolyan retorikával, ahogy korábban megszokhattuk: felszámolni, eltörölni, beszántani. Újra a múltra reagálnak, ahhoz képest határozzák meg magukat. Az eltörlés nem építés, hanem tisztogatás, a leváltás sem alkotás, hanem a múlt kijavítása.  A rendszerváltás így mindig magában hordozza egy következő rendszerváltás csíráját, mert nem előre, hanem visszafelé néz. A magánéletben és a politikában is igaz, hogy aki a múlt, és nem a jövő miatt lép tovább, az nem talál békét az új helyen sem. Újra és újra lépéskényszerbe kerül. Bár békére vágyik, űzi, hajtja egy erő mindig tovább, amelynek rabja marad. 

A böjt Krisztusra mutat, rá emlékeztet. Aki lemondott magáról sokszor, pusztai, 40 napos böjtben, majd a Golgotán is. Megtalálni a békét és szabadságot minden rendszerben: ez a krisztusi program. Ez nem kereszténydemokrata politizálás, nem politikai kereszténység, ez maga a kereszténység. Ami a mások javáról, a magamról való lemondásról szól. Mert amint lemondok magamra vonatkozó jogomról, Krisztus nyomába lépek, és szabadságot nyerek a gyűlölet, bűn, indulat törvényei alól. Nem emberi jogaim tesznek igazán szabaddá, hanem az azokról való lemondás, amivel Isten törvényének hatálya alá kerülök. 

Krisztus ígérete nem a múlton, hanem a jövőn alapul. Mindegy hogy mi volt régen, Őt követve a jövő az örök élet. Rendszerváltás helyett teljesen új kezdés, azaz megtérés, forradalom helyett önmegtagadás. Rendszerváltás helyett -alkotás, konstitúció. Nem a múlt rendszert kell leváltani, hanem új jövőt kell alkotni, amely nem elválaszt, hanem összeköt. Rendszerváltásaink nem voltak sikeresek. Ha a gyűlölet továbbmegy, félő, hogy a következők se lesznek azok. Ne legyenek illúzióink. A politika csak múltorientált rendszerváltást képes kínálni. Legyen hitünk: jövőorientált alkotmányozásra egyedül Krisztus képes."

A szerző a Károli Gáspár Református Egyetem docense, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés