Beperelte Lengyelországot az Európai Bizottság

2021. március 31. 14:17
Az uniós intézmény szerint Lengyelország az igazságszolgáltatásról szóló törvénnyel uniós jogot sértett.

Európai Bizottság az Európai Unió Bírósága elé idézi Lengyelországot a 2019. december 20-i igazságszolgáltatásról szóló törvény miatt, amely uniós jogot sért – áll az uniós intézmény mai sajtóközleményében. A Bizottság indoklásában kitér arra, hogy a tavaly februárban hatályba lépett lengyel törvény aláássa a bírók függetlenségét és összeegyeztethetetlen az uniós jog elsőbbségénél elvével. 

A testület úgy véli, hogy a törvény akadályozza, hogy a lengyel bíróságok közvetlenül alkalmazzák az uniós jog egyes, a bírói függetlenséget védő rendelkezéseit;

úgyszintén akadályozza azt is, hogy a bíróságok e kérdéskörben előzetes döntéshozatal iránti kérelmet terjesszenek az Európai Unió Bírósága elé. Ezenkívül a Bizottság úgy vélekedik, hogy Lengyelország uniós jogot sért azzal is, hogy lehetővé teszi a Legfelsőbb Bíróság fegyelmi tanácsának, hogy olyan döntéseket hozzanak, melyek közvetlen hatással vannak a bírák tevékenységére. 

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az egyik kifogásolt reform a lengyel Legfelsőbb Bíróságon létrejött fegyelmi tanács kérdésköre. A tanács ugyanis jogosult eljárni a legfelsőbb bírák fegyelmi ügyeiben, és a kamara büntetésként csökkentheti a bírák fizetését, illetve munkájukból is felfüggesztheti őket.

Didier Reynders jogérvényesülés felelős biztos közleményben erősítette meg az Európai Bizottság döntését, és kitért arra is, hogy az uniós intézmény arra kérte az Európai Bíróságot, foganatosítson ideiglenes intézkedéseket, amíg nem születik ítélet a lengyel igazságügyi törvény ügyében. 

Az ideiglenes intézkedés keretében a Bíróságot az Európai Bizottság most arra kéri, hogy

függessze fel a vitatott lengyel jogszabályok alkalmazhatóságát,

továbbá azon döntések hatályát is, amelyeket a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi tanácsa ezekre a szabályokra hivatkozással hozott.

Az ideiglenes intézkedés célja az uniós tagállam valamely intézménye által hozott, és az Európai Bizottság által megtámadott jogszabály vagy eljárási cselekmény végrehajtásának felfüggesztése. Úgyszintén alkalmazható, ha az ideiglenes intézkedés a felet fenyegető súlyos és helyrehozhatatlan sérelem bekövetkezésének elhárításához szükséges.

Az Európai Bizottság az igazságügyi reform miatt 2020. áprilisában indította meg a kötelezettségszegési eljárást Lengyelországgal szemben, és több felszólító levelet is küldött a tagállamnak. Azonban fennálló jogi vitát a Bizottság és lengyel kormány nem tudta rendezni, így végül az ügy az Európai Unió Bírósága elé kerül.

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: JOHN THYS / POOL / AFP

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A baj az, hogy az EU államnak hiszi magát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés