Nagyító alá kerül David Cameron lobbitevékenysége

2021. április 13. 11:37
Boris Johnson független vizsgálóbizottság felállításával próbálja ellensúlyozni a volt kormányfő körül kialakult botrányt.

A Boris Johnson vezette brit kormány független vizsgálatot indított David Cameronnal szemben, miután felmerült annak a gyanúja, hogy a korábbi miniszterelnök lobbitevékenysége törvényt sértett. Cameron a Brexit-népszavazást követően csatlakozott a Greensill Capital nevű lobbivállalathoz, amely időközben egyre nehezebb pénzügyi helyzetbe került. A gyanú szerint Cameron a kapcsolati tökéjét felhasználva megpróbált állami támogatást kiharcolni a vállalat számára.

Miniszterelnökből pénzügyi szakember

A Greensill Capitalt egy ausztrál üzletember, Lex Greensill alapította 2011-ben. Az ellátási láncok versenyképességével és finanszírozásával foglalkozó cég dinamikusan növekedett, melynek köszönhetően német leányvállalata, a Greensill Bank a banki szolgáltatások irányába terjeszkedett. A pénzügyi szakember 2011-ben David Cameron miniszterelnök tanácsadója lett, a közös munkát azonban végül a Brexit-népszavazás rövidre zárta.

Ezt követően fordult a kocka, hiszen az egykori tanácsadó 2018-ban alkalmazta főnökét, David Cameront,

aki nem fizetést, hanem részvényeket kapott a munkáért cserébe. A cég anyagi helyzete azonban folyamatosan romlott, ami többek között annak is köszönhető, hogy a német leányvállalat pénzügyi gyakorlatai miatt nyomozást indított a német bankfelügyelet. 

Feltételezések szerint ekkor került képbe David Cameron, aki

több vezető tisztségviselőt is megkeresett, hogy segítsék a Greensill Capital ügyét.

Informális utón tárgyalt többek között Rishi Sunak pénzügyminiszterrel és Matt Hancock egészségügyi miniszterrel, miniszterelnöki tanácsadókkal folytatott megbeszéléseket és a brit közigazgatás több felsővezetőjét is megkereste. A Greensill Capital el szerette volna érni, hogy a koronavírus-járvány idején bevezetett kedvezményes kölcsönök felhasználásával, vagyis állami segítség révén mentsék ki a csőd közelébe került céget.   

A precedens nélküli vizsgálat szigorításokat hozhat

David Cameron nyíltan elismerte, hogy hibázott, amikor az informális utat választotta,

azonban állítása szerint minden etikai és kormányzati szabályzatot betartott. Az egykori kormányfő kész minden információt megosztani a vizsgálat során, hogy bebizonyítsa, nem történt visszaélés. A vizsgálóbizottságot Nigel Boardman, ismert vállalati jogász vezeti, a várakozások szerint a vizsgálat eredménye a kormányzati lobbitevékenységet szigorúbb keretek közé szoríthatja. 

A botrány komoly táptalajnak számít az ellenzéki Munkáspárt számára, akik folyamatosan támadják David Cameront és a Konzervatív Párt által vezetett kormányt. A kormányfő által kezdeményezett vizsgálat Cameron 2018 utáni lobbitevékenységét tárja fel, az ellenzék azonban kiterjedt, az elmúlt évtized jobboldali kormányzati döntéseit is vizsgálná, hogy feltárják az esetleges további visszaéléseket is. 

A konzervatív vezetés ugyanakkor helyesen felismerte, hogy a botrányt csak egy általuk kezdeményezett független vizsgálattal lehet csillapítani,

ezzel ugyanis elejét tudják venni azoknak a rágalmaknak, melyek a jelenlegi vezetést érik. Johnson szóvivője szerint a kormányzati szereplők és a versenyszféra érdekinek esetleges összefonódásának felderítésével, a hatályos szabályok szigorításával átláthatóbbá válik a kormány munkája, ami elősegíti a közbizalom javulását.  

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés