A CDU és az AfD közötti űrt töltené be a Szabad Választók pártja a Bundestagban

2021. április 26. 10:38
A magát liberális, értékkonzervatív politikát folytató közösségként megnevező Szabad Választók pártja politikai űrt töltene be a jobbolalon. Hubert Aiwanger pártelnök a Die Weltnek nyilatkozott.

A márciusi német tartományi választásokon a kereszténydemokraták (CDU) és a szélsőjobboldalinak tartott Alternatíva Németországért (AfD) alternatívájaként induló Szabad Választók (Freie Wähler) párt meglepően erősen teljesített, bátorítást adva a pártvezetésnek ahhoz, hogy máris a Bundestagon belül lássák magukat.

A németországi parlamenti választásokra előkészülve Hubert Aiwanger pártelnök adott a Die Weltnek interjút, amelyben a politikust a három tartományban (Bajorország, Rajna-vidék-Pfalz és Brandenburg) és az Európai Parlamentben is jelen lévő politikai közösség ambícióiról kérdezték.

Ebben Aiwanger hangot adott abbeli meggyőződésének, hogy a párt képes betölteni a Zöldek irányába nyitó és egyébként középre illetve balra sodródó uniópártok, valamint az AfD közötti jobboldali űrt. A pályát szerinte Armin Laschet kancellárjelöltsége nyitotta meg: úgy véli, hogy amennyiben Marcus Söder került volna ki győztesen a versenyből, úgy pártja esélyei kevésbé lennének meggyőzőek.

Aiwanger leszögezte: pártja

liberális, értékkonzervatív politikát folytatna Berlinben is,

amelyre fenti „piaci résből” következően van igény Németországban.

Az interjúban a politikus jelezte, hogy a következő megmérettetés a pártra júniusban, a Szász-Anhaltban tartandó tartományi választások alkalmával vár. Szerinte azonban itt is jó eséllyel kerülhetnek be a tartományi parlamentbe, ahogyan tették azt a fentebb felsorolt tartományok esetében.

Aiwanger szólt a jelenlegi politikai folyamatokról is. Elhatárolódik attól a tendenciától, amely a pártokat a Zöldek gravitációs mezeje irányába húzzák. Elveti továbbá azt a gyakorlatot, amelynek eredményeképpen ma a német pártok többséget a céges támogatásokra hajt, a társasági donációk ugyanis torzítják a pártok közötti politikai versenyt, egyszersmind e szereplők lobbierejét is növelik. 

Szakpolitikai célkitűzéseiket illetően Aiwanger szólt arról is, hogy eltörölnék a nyugdíjat terhelő adókat és az öröklési illetéket.

Zöldpolitikai céljuk, hogy a szén- és az atomenergia kivezetését követően a hidrogén részesedésének növelésével vegyék fel a harcot a klímaváltozás ellen.

A párt a lokalizmust részesíti előnyben a mezőgazdaság területén is: az egyes német tartományok jellegzetességeinek megfelelően gazdálkodó és termelő vállalkozók tevékenységét segítenék elő.

Nemcsak a „békebeli” szakpolitikák területén véli úgy a párt, hogy több lokalizmusra van szükség. Helytelennek tartják azt, ahogy Berlin központi szinten ragadta magához a rendelkezés jogát a koronavírus-járvány által szükségessé tett intézkedések meghozatala tekintetében. Ennek kapcsán Aiwanger emlékeztetett arra is, hogy pártja a karlsruhei szövetségi alkotmánybíróság előtt készül megtámadni az erről szóló törvényt, ha Frank-Walter Steinmeier nem vétózza meg azt. 

Leszögezte, hogy pártja nem tagadja el sem a vírus veszélyességét, sem pedig a járványügyi intézkedések szükségességét. Úgy véli azonban, hogy több mint nyolcvanmilliós lakosú Németországban a járványügyi intézkedéseket tartományspecifikus igényékekre szabottan kell meghozni, éppen ezért pártja ezen a területen is több lokalizmust követel a tartományok számára.

Fotó: KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés