A vezetés nélküli Európa csupán egy eljárás marad, amelyből hiányzik a tartalom

2021. május 3. 15:31

Andreas Kluth
Bloomberg
Bár a bukás tendenciái nem mindig észlelhetők, az EU hanyatlása nagyon is valóság.

„Az Európai Unió kapcsán eddig napvilágot látott idézetek között a leglesújtóbbak között szokták említeni azt a felvetést, amelyet az Amerikai Egyesült Államok korábbi külügyminiszterének, Henry Kissingernek tulajdonítanak a blokkra vonatkozóan. »Kit kell hogy felhívjak, ha Európával akarok beszélni?« - tette fel a költői kérdést a politikus.

(…)

Noha ez a fajta hatásköri és felelősségi szétszóródás már jó ideje világszerte viccek apropójául szolgál, úgy tűnik, hogy legfeljebb is csak néhány európai bürokrata képes mérlegelni ezek megalapozottságát. Ehelyett sokuk inkább abba öl energiát és erőforrásokat, hogy még nevetségesebbé tegye a helyzetet.

Vegyük például azt az éves projektet, amely május 9-én végre – hosszas késlekedést követően – végül is elstartolhat. Nagyszabású címet is adtak neki: „Európa jövőjéről szóló konferencia”. Már a címadás is fortélyos, ugyanis azt sugallja, hogy az Európai Uniónak valóban van jövője. Valójában azonban senkinek sincs gőze arról, hogy miről szól majd ez a konferencia, illetve, hogy mi lesz a gyakorlati haszna annak.

(…)

Ha az egész legjavát nézzük, a konferencia talán máris beteljesítette azt a célt, amire megszervezték: további elnöki pozíciók jöttek létre. Egy röpke pillanatig úgy tűnt, hogy a konferenciát korábbi európai szaktekintélyek egy grémiuma vezeti majd – a korábbi miniszterelnökök nevét feltüntető listát azonban kukázták. 

(…)

És végül a megoldás: a konferenciát közös elnökség vezeti majd, amelynek tagjai között az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, David Sassoli (Európai Parlament) (...) is megtalálható. Egyfajta háromtagú testületet is felállítanak (…).

A Kissinger szindróma mindenhova követi az Európai Uniót, és időről időre a végtelen kiábrándultság érzését hagyja hátra.

(…)

Egy évvel ezelőtt írtam véleménycikket arról, hogy bár a bukás tendenciái nem mindig észlelhetők, az EU hanyatlása nagyon is valóság. (…) Egyes cinikusabb szemlélők még azt is feltehetik, hogy az esemény valójában nem is igazán Európa jövőjéről szól.

A tervek szerint a konferencia nyitóbeszédét Emmanuel Macron francia elnök tartja vasárnap. Jövőre ő lesz az Európai Unió soros elnöke is, ráadásul egy olyan politikusról beszélünk, aki épp újraválasztási kampánya kellős közepén lesz. Ha Kissinger vagy mások mindenképpen egy telefonszámot követelnek, akkor esetleg megpróbálhatják Párizst felcsörgetni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi a francot kellene vezetni rajta?!

Az EU nem egy birodalom, nem egy állam, még csak nem is szövetségi állam, mint az USA, csupán államok együttműködése. Se közös nyelv, se közös tudat/identitás, se közös kultúra. Minden államalkotó népnek/nemzetnek megvan a maga nyelve, kultúrája, történelmi emlékezete és közösségi érzése. Az európaiság ehhez képest másodlagos tartalom és közös nyelv nélkül soha nem is lesz más. Közös nyelv pedig soha nem lesz. Európa lényege a lokalitás.

Mi? Épp ellenkezőleg, a központosításból lennének bajok. Az első már be is következett. A közös pénz következménye az lett, hogy a korábbi gazdasági kiegyenlítődés megfordult, ismét távolodnak egymástól az eurót bevezető államok. Egy már vissza is szakadt és a másik három déli állam is igen rossz bőrben van. A közös pénz oda vezetett, hogy a fejlettebb régiók elszívják a hasznot és a tőkét a kevésbé versenyképes régióktól és államokból. Az USA-ban ilyenkor a lakosság is vándorol a tőke után, s a közös nyelv és a másodlagos helyi kötődés miatt ez nem okoz jelentős problémát. Európában ez nem úgy megy. A területi, érzelmi kötődés és a nyelvi, iskolázottsági korlátok miatt tömeges elvándorlás nem lehetséges, a hátrányos helyzetbe szoruló nemzetek körében viszont halmozódik a feszültség.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés