A vezetés nélküli Európa csupán egy eljárás marad, amelyből hiányzik a tartalom

2021. május 03. 15:31

Bár a bukás tendenciái nem mindig észlelhetők, az EU hanyatlása nagyon is valóság.

2021. május 03. 15:31
Andreas Kluth

„Az Európai Unió kapcsán eddig napvilágot látott idézetek között a leglesújtóbbak között szokták említeni azt a felvetést, amelyet az Amerikai Egyesült Államok korábbi külügyminiszterének, Henry Kissingernek tulajdonítanak a blokkra vonatkozóan. »Kit kell hogy felhívjak, ha Európával akarok beszélni?« - tette fel a költői kérdést a politikus.

(…)

Noha ez a fajta hatásköri és felelősségi szétszóródás már jó ideje világszerte viccek apropójául szolgál, úgy tűnik, hogy legfeljebb is csak néhány európai bürokrata képes mérlegelni ezek megalapozottságát. Ehelyett sokuk inkább abba öl energiát és erőforrásokat, hogy még nevetségesebbé tegye a helyzetet.

Vegyük például azt az éves projektet, amely május 9-én végre – hosszas késlekedést követően – végül is elstartolhat. Nagyszabású címet is adtak neki: „Európa jövőjéről szóló konferencia”. Már a címadás is fortélyos, ugyanis azt sugallja, hogy az Európai Uniónak valóban van jövője. Valójában azonban senkinek sincs gőze arról, hogy miről szól majd ez a konferencia, illetve, hogy mi lesz a gyakorlati haszna annak.

(…)

Ha az egész legjavát nézzük, a konferencia talán máris beteljesítette azt a célt, amire megszervezték: további elnöki pozíciók jöttek létre. Egy röpke pillanatig úgy tűnt, hogy a konferenciát korábbi európai szaktekintélyek egy grémiuma vezeti majd – a korábbi miniszterelnökök nevét feltüntető listát azonban kukázták. 

(…)

És végül a megoldás: a konferenciát közös elnökség vezeti majd, amelynek tagjai között az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, David Sassoli (Európai Parlament) (...) is megtalálható. Egyfajta háromtagú testületet is felállítanak (…).

A Kissinger szindróma mindenhova követi az Európai Uniót, és időről időre a végtelen kiábrándultság érzését hagyja hátra.

(…)

Egy évvel ezelőtt írtam véleménycikket arról, hogy bár a bukás tendenciái nem mindig észlelhetők, az EU hanyatlása nagyon is valóság. (…) Egyes cinikusabb szemlélők még azt is feltehetik, hogy az esemény valójában nem is igazán Európa jövőjéről szól.

A tervek szerint a konferencia nyitóbeszédét Emmanuel Macron francia elnök tartja vasárnap. Jövőre ő lesz az Európai Unió soros elnöke is, ráadásul egy olyan politikusról beszélünk, aki épp újraválasztási kampánya kellős közepén lesz. Ha Kissinger vagy mások mindenképpen egy telefonszámot követelnek, akkor esetleg megpróbálhatják Párizst felcsörgetni.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
monuskaroly
2021. szeptember 15. 21:31
Ezek még nem tudják hogyha Európával akarnak beszélni, akkor Dobrev Klárát kell felhívni?
Onurisz
2021. május 19. 12:20
Mi? Épp ellenkezőleg, a központosításból lennének bajok. Az első már be is következett. A közös pénz következménye az lett, hogy a korábbi gazdasági kiegyenlítődés megfordult, ismét távolodnak egymástól az eurót bevezető államok. Egy már vissza is szakadt és a másik három déli állam is igen rossz bőrben van. A közös pénz oda vezetett, hogy a fejlettebb régiók elszívják a hasznot és a tőkét a kevésbé versenyképes régióktól és államokból. Az USA-ban ilyenkor a lakosság is vándorol a tőke után, s a közös nyelv és a másodlagos helyi kötődés miatt ez nem okoz jelentős problémát. Európában ez nem úgy megy. A területi, érzelmi kötődés és a nyelvi, iskolázottsági korlátok miatt tömeges elvándorlás nem lehetséges, a hátrányos helyzetbe szoruló nemzetek körében viszont halmozódik a feszültség.
Takita
2021. május 19. 12:17
Május 9-én elstartolt az Európa jövője c.program. Kérdés az,hogy mennyire jogosult az Európai Unió az egész Európáról tárgyalni? A Földrész területének kb.40%-át, a lakosság alig 50%-t tartalmazza. Mennyiben lesznek megvalósíthatók az elképzelések így?
Xabi
2021. május 19. 12:08
Szerintem Párizst akkor hívják, ha a franciáktól akarnak valamit megtudni. A politikai EU halott, pontosabban sosem volt élő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik