Lazíthat az Európai Unió az EU-n kívüli országokból történő beutazás szabályain

2021. május 3. 12:15
Az Európai Bizottság mai javaslata értelmében a nemzetközi járványhelyzet és az adott állam oltottságát is figyelembe véve lazulnának a nem alapvető fontosságú beutazás szabályai.

Lazíthat az Európai Unió a nem alapvető fontosságú beutazási szabályokon, figyelembe véve a társadalom oltottságát és a nemzetközi járványhelyzet fejleményeit is – áll az Európai Bizottság mai előterjesztésében

Az Európai Bizottság az EU-ba történő beutazást könnyítené ezzel. Így a továbbiakban nem csak a jó járványügyi helyzetben lévő, az EU-hoz képest külföldnek számító országokra vonatkozóan könnyítené a belépést, hanem

azon harmadik országok polgárai tekintetében is, akik már megkapták az Európai Unió által jóváhagyott vakcina első ajánlott dózisát.

Jelenleg az Európai Unió 7 országot ismer el „jó járványhelyzetű országként”.

Nemcsak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vakcinái szerepelnek a „zöld listán”, hanem azok az oltóanyagok is, amelyekre vonatkozóan az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megadta a vészhelyzeti használati engedélyt. Az Egészségügyi Világszervezet jelenleg a kínai (Sinopharm, Sinovac) vakcinát vizsgálja, az erről szóló döntés a WHO részéről napokon beül várható. Nagyjából évi 3 milliárd dózis koronavírus-vakcina kerülhetne így széles körben terjesztésre. 

A WHO döntésére most azért is vár az egész világ, mert világszerte egyszerre jár csúcsra a vakcinadiplomácia, miközben Indiában egyre súlyosabb a helyzet.

A vakcinációból kizárt gyermekek akkor utazhatnak együtt a szüleikkel, ha az EU-ba történő belépést megelőző legfeljebb 72 órán belül negatív PCR-tesztet produkált. Ezt a PCR-tesztelést a tagállami szabályok további teszt(ekk)el kiegészíthetik.

A fentieken túlmenően az Európai Bizottság a tagállamokra vonatkozó járványügyi adatok változásai függvényében döntheti el, hogy milyen feltételekkel lehet ezekből be- és kiutazni.

Az előterjesztés szól egy bizonyos „vészfék”-mechanizmusról is,

amelynek révén az Európai Bizottság a mostaninál gyorsabban tudna beavatkozni, ha egy potenciálisan veszélyt jelentő koronavírus-mutáns terjedésétől kell tartani.

Ezt akkor lehetne életbe léptetni, ha egy EU-n kívüli országban gyorsan romlik a járványhelyzet, illetve ha a már említett módon veszélyes mutáns jelenik meg. Ebben az esetben a tagállamok mindenfajta beutazást megtilthatnak ezekből az országokból; kivételt képeznek például az egészségügyi dolgozók, a fuvarozók, a diplomaták, az átutazók, de a halaszthatatlan családi eseményen részt vevők is. A tervezet értelmében ha egy tagállam így dönt, akkor az Európai Tanácsban ülésező tagállami vezetők kötelesek legalább két hetente megtárgyalni és felülvizsgálni a döntést.

Ez a javaslat hangsúlyozottan a nem alapvető fontosságú beutazási szabályokra vonatkozik; az alapvető fontosságú beutazás továbbra is a jelenlegi szabályok szerint alakul.

Kép: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés