Nem a tengerek ura Nagy-Britannia

2021. május 07. 10:55

Az Egyesült Királyság halászati jogokkal kapcsolatos küzdelme az EU-val végeláthatatlannak ígérkezik.

2021. május 07. 10:55
Therese Raphael

„A közösségi médiában tapasztalt tréfálkozások ellenére Nagy-Britannia és Franciaország nem száll háborúba egymás ellen. Amikor Boris Johnson elrendelte, hogy az HMS Severnt és az HMS Tamart – a Királyi Haditengerészet két tengeri járőrhajója – fusson ki a Jersey-sziget körüli vizekre, a miniszterelnöknek nem az volt a célja, hogy harcot folytasson a franciákkal a halászati jogokért. 

Tény, hogy egy francia miniszter azzal fenyegetett, hogy megszakítja a brit koronagyarmat áramellátását, a Jersey-sziget villamosenergiájának 95 százaléka ugyanis három víz alatti kábelen keresztül érkezik Franciaországból. Egy francia halászhajókból álló csoport is összegyűlt a szigeten található St. Helier kikötőben csütörtök kora reggel, ami vészjósló jelnek tűnt, a francia trikolort lengették és molinójukon ott szerepelt az „En Colere” (dühösek vagyunk) felirat. Kiélesedni látszott a konfliktus. 

De az áramszolgáltatás lekapcsolása csak üres fenyegetés volt, a halászhajók is békésen demonstráltak. A brit járőrhajók olyan fegyverekkel vannak felszerelve, melyekkel kisebb hajókkal fel tudják venni a harcot: több mint 40 tengerész és légvédelmi fegyver áll rendelkezésükre. Ezek azonban nem a Királyi Haditengerészet nehézfegyverei, és senki sem gondolhatja azt, hogy a halászhajók engedélyével kapcsolatos angol-francia vitát katonai úton oldják majd meg. Ezért van a diplomácia.

(…)

A kereskedelmi megállapodás decemberi megkötése óta folynak a halaszati viták, ami azt bizonyítja, hogy az ezek rendezésére használt szokványos diplomáciai csatornák nem működnek igazán London és Brüsszel között. Ellentétek alakultak ki az uniós halászhajók esetleges korlátozása miatt a természetvédelem jegyében, valamint a kagylók Nagy-Britanniából történő exportjának uniós tilalmával kapcsolatban is aggályok merültek fel.  

(…)

Az Egyesült Királyság halászati jogokkal kapcsolatos küzdelme az EU-val végeláthatatlannak ígérkezik, hiszen az éves halászati kvóta megállapítása és más konfliktusok is felszínre kerülnek, ahogy ez a Jersey-szigeten is történt. Johnson kormánya tudja jól, hogy minél inkább küzdenek a szigetország halászati érdekeiért, annál nagyobb lehet a veszteség. Az Egyesült Királyság a következő öt évben egyre nagyobb arányú halászi kvótát követel vissza, de a Jersey-ben kifogott halak 90 százalékát az Európai Unióba exportálják. Ez komoly ütőkártyát ad Brüsszel kezébe. 

A kilépési megállapodás hat bizottságot hozott létre a „szakítással” kapcsolatos viták rendezésére, míg az azt követő kereskedelmi megállapodás elképesztő mennyiségű, összesen 19 bizottságot állított fel. Végül azonban a kulcsfontosságú döntéseket mindig a politikusok hozzák meg.

A Jersey-i vita sértődések és lövések nélkül fog megoldódni. De az eset egy azon konfliktusforrások közül, melyek jelenleg az Egyesült Királyság és az EU között fennállnak – ide tartozik többek között Észak-Írország, a pénzügyi kérdések, valamint a halászat is. Ezek miatt a normális mederben folyó kapcsolatok könnyen megszakadhatnak, ami bizonytalanságot és további kiadásokat eredményez a kereskedelemben. Mindegyik ilyen kényes terület politikai válsághoz vezethet vagy komoly kereskedelmi megtorlást hozhat magával.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2021. június 03. 23:08
A tengerek ura Vágó Pista bácsi, csak ön magának nem ura.
Krupp Skya
2021. június 03. 23:08
Bizony nem a tengerek ura. Ura Gyurcsánynénak van. Sajnálom is Gyurcsánynét. Reggel 5 kor felkelti őt Gyurcsány. -Klára hozzál már be két felest, egyet nekem egyet meg reggeli utánra szintén nekem. -És én mit iszom? -A szavaimat.
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. június 01. 22:32
Sértődött vartyogás az angoloktól, kibaszták őket a norvégok a vizeikről, nem jöttek össze a hangzatos breki ígérgetések sem
Box Hill
2021. június 01. 22:31
Rule, Britannia! Britannia, rule the waves! Britons never, never, never shall be slaves. When Britain first, at heaven's command, Arose from out the azure main, This was the charter of the land, And Guardian Angels sang this strain: Rule, Britannia! Britannia, rule the waves! Britons never, never, never shall be slaves. The nations not so blest as thee Must, in their turn, to tyrants fall, While thou shalt flourish great and free: The dread and envy of them all. Rule, Britannia! Britannia, rule the waves! Britons never, never, never shall be slaves. Magyarul: Anglia uralkodj! Uralkodj Anglia a tengerek felett! A britek soha, soha, soha rabszolgák nem lesznek. Mikor Anglia az ég parancsára először kiemelkedett a kék tengerből, ez volt a törvénye a földnek és az Őrangyalok énekelték e dallamot: Anglia uralkodj! Stb. A nemzetek, melyek nem oly áldottak mint te Sorban az önkény uralma alá esnek, Míg te virágzol naggyá és szabaddá, Mindannyiuk félelmére és irigységére. Anglia uralkodj! Stb. Aztán "megnyerték" a világháborút.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik