Biden hiába is tagadja, nyakunkon a poszt-amerikai Közel-Kelet 

2021. május 13. 17:21

Dominic Green
A terrorizmus működhet, az Egyesült Államokat pedig ez nem érdekli.

„Ha a közel-keleti diplomácia rakétákban mérhető, a Hamász »diplomatái« jelenleg a palesztin nemzeti mozgalmat képviselik. A jeruzsálemi zavargásokkal szembesülve a Hamász döntött és beavatkozott, átlépve a nyolcvanéves Mahmud Abbász, a Ciszjordániában hatáskörrel rendelkező Palesztin Hatóság előljárójának feje felett.

(…)

Izrael vaskupola-rendszere segítségével könnyedén képes elhárítani a Hamász rakétáit, egyszersmind kész megtorló bombázásokkal sújtani a Hamász infrastruktúráit és gázai középvezetőit. Abbász ellenben semmit sem tehet.

(…)

Az sem tiszta egyelőre, hogy a Biden-adminisztráció mit tehet.

Mindeközben bizonyosan olyan ígéreteket tesz, amelyet képtelen betartani. Olyan ígéretekkel állt elő, amelyek a „két állami megoldás” irányába mutató „békefolyamat” felélesztésére vonatkoznak. Csakhogy valójában szó sincs tényleges békefolyamatról; az egyetlen pont, amelyet illetően a zsidók és az arabok egyetértenek, hogy egy állam jobb kettőnél, pláne, ha a másik oldal esetében az államiság jeleiről sem eshet szó.

A Biden-stáb szája most az oslói egyezmény kliséire állnak rá, miközben az adminisztráció nyilvánvalóvá teszi, hogy nem áll szándékában erőt fektetni a palesztinok és az izraeliek közötti diskurzus helyreállítására. 

(…)

A Biden-adminisztráció első hónapjai során időről időre ugyanazokat az üzeneteket közölte a külvilág irányába: (…) a terrorizmus működhet, az Egyesült Államokat pedig ez nem érdekli.

(…)

Talán a legbölcsebb Joe Biden részéről az lenne, ha kihátrálna egy olyan konfliktus mikromenedzseléséből, amelyet nem lehet megoldani. Talán az lenne a legjobb, ha az USA teljes mértékben visszavonulna Irakoból, az adminisztráció pedig újra átgondolná Amerikai regionális szerepét. Ehelyett Biden kormánya a gyökeresen megváltozott közel-keleti viszonyokkal szembesülve mégis úgy cselekszik, mintha semmi sem változott volna; a demokrata közvélemény az USA fővárosában pedig ezzel teljes mértékben azonosul majd, nem törődvén azzal, hogy ennek milyen valós következményei lesznek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés