Júliustól ombudsman nélkül maradhat Lengyelország

2021. május 14. 9:24
A lengyel parlament ismételten leszavazta a kormánypárt jelöltjét az ombudsmani pozícióra. A jelenlegi hivatalnok ciklusa július közepén végképp véget ér, aki utód nélkül is kész felállni.

A lengyel parlament felsőháza, a szenátus csütörtökön leszavazta a kormánypárt (Jog és Igazságosság, PiS) jelöltjét, Bartlomiej Wroblewskit az ombudsmani pozícióra vonatkozóan. A döntést a felsőház pengeélen táncoló szavazási eredménnyel hozta meg: 49 szenátor szavazott Wroblewski ellen, 48 mellette, két képviselő pedig tartózkodott. 

Az Euractiv a lengyel ombudsmani pozíciót úgy mutatja be, mint amelynek függetlenségével kapcsolatban Lengyelországban rendszeresen merülnek fel aggályok. Ezzel kapcsolatban maga Wroblewski úgy nyilatkozott, miszerint „az ombudsmant nem szabad bevonni a politikai csatározásokba, pláne nem valamelyik meghatározott oldalon. Kategorikusan kijelentem, hogy megválasztásom esetén sem a kormányoldalnak, sem pedig az ellenzéknek nem leszek a szószólója. Magamat azon polgárok oldalára helyezem, akiknek vitája van a lengyel hatóságokkal – legyen szó bíróságokról, vagy akár a központi, akár a területi közigazgatás szerveiről.

Wroblewski eddig valamennyi megosztó alapjogi kérdésben állást foglalt. A közelmúltban nagy port kavaró, az abortusz szigorításával kapcsolatos alkotmánybírósági határozat például épp az ő beadványa következtében született. Ezzel kapcsolatban az ombudsman-jelölt előadta, hogy „minden embernek a legalapvetőbb joga az élethez fűződik. Ennek a jognak természetesen jogtechnikai és természeti dimenziója is van, utóbbi emberi mivoltunkból fakad. Az alkotmány pedig még azokban a szituációkban is véd bennünket, amelyeknek társadalmi megítélése megosztó.” Éppen ezért  Wroblewski rögzítette, hogy

beadványát az alkotmánybíróság irányába azért fogalmazta meg, mert érzékeny az embereket érő sérelemre.

Az LMBT-zónákkal kapcsolatos kérdések kapcsán pedig Wroblewski álláspontja az, hogy a koncepció önmagában nem alkotmányellenes, ha azonban bárkit ennek kapcsán hátrány ér akár társadalmi megítélése, akár privát szférája kapcsán, kész fellépni érdekében a hatóságok előtt.  Wroblewski nyomatékosította, hogy védhetetlen az, ha valakit – preferenciáitól függetlenül – hátrány ér Lengyelországban.

Az ombudsmanokat a szocializmus kései évei óta a lengyel jogalkotó 5 évre választja. A jelenlegi ombudsmant, Adam Bodnart még a PiS győzelme előtt választották meg, ciklusa pedig szeptemberben formálisan véget ért. A jelenlegi lehetetlen helyzet tehát Bodnar leköszönésével kezdődött.

A lengyel parlament alsóházában ugyanis a kormánykoalíció bír többséggel, a felsőházban pedig az ellenzék

– a két kamara pedig képtelen megállapodni a hivatali utódtól. 

Februárban már történt hasonló: ekkor a szenátorok Piotr Wawrzyk személyét utasították el, aki a PiS által delegált külügyminiszter-helyettesi pozíciót látta el. 

Bodnar és az ombudsmani pozíció ügye a lengyel alkotmánybíróságot is megjárta, a testület pedig az előző hónapban úgy döntött, hogy Bodnar hivatali idejének kiterjesztése alkotmányellenes, éppen ezért három hónapon belül távoznia kell pozíciójából. Adam Bodnar július 15-éig marad hivatalban, aki a TVN24-nek azt nyilatkozta, hogy kész távozni hivatalából akkor is, ha a parlament nem állapodik meg új jelöltről.

Kép: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés