A karantén ideje alatt jelentősen terjedt a homofóbia Franciaországban

2021. május 17. 12:11
A kormányzati statisztikáktól jelentősen eltérő tendenciákról számolnak be a meleg jogvédő szervezetek Franciaországban. Állítják: a karantén ideje alatt nőtt a családon belüli melegek elleni erőszak.

Francia LMBT-szervezetek szerint 2020 során nőtt a családon belüli melegek ellen irányuló erőszakos cselekmények száma Franciaországban. „Korábban soha nem volt dolgunk ennyi családon belüli erőszakkal összefüggő cselekménnyel” – árulta el a FRANCE 24-nek Matthieu Gatipon-Bachette az Inter-LGBT nevű melegjogi szervezet szóvivője a homofóbia, transzfóbia és bifóbia világnapján, március 17-én.

Gatipon-Bachette szerint ez különösen azokat a meleg fiatalokat sújtja, akik a karantén ideje alatt árultak el többet szexuális irányultságukról családjaik előtt. A szóvivő beszámolt arról, hogy míg korábban a fiatalok környezete kellő támogatást tudott adni a coming outoló számára, a járványügyi zárlat ideje alatt erre nem volt lehetőség, a francia családok jelentős része pedig ellenségesen reagált erre az információra. Voltak olyan esetek is, hogy a melegségéről színt valló fiatalt az utcára tette ki a családja. 

Egy másik jogvédő szervezet, az Au-delà du genre ugyanezt támasztja alá. Clémence Zamora-Cruz szerint a karanténidőszak alatt megnőtt azok száma, akik azért keresték meg a szervezetet, hogy mediáljanak köztük és a családtagok között, mint ahogy

szervezetük is találkozott olyan fiatallal, akit családja rúgott ki otthonról. 

A Stop Homophobie nevű szervezet ügyvédje, Étienne Deshoulières az ingerküszöbről részleteket is elárul. „Sokszor nem is vesszük észre, hogy homofóbia áldozataivá váltunk pusztán azáltal, hogy valaki »köcsögnek« vagy »queernek« (kvírnek) nevez bennünket.

A fentiek a melegek elleni bűncselekmények statisztikái tükrében érdekesek. A belügyminiszter  által május 12-én közölt hivatalos számok 2020-ban 15 százalékos csökkenésről számolnak be; ezt a csökkenést pedig a korábbi években (egészen 2016-tól kezdve) folyamatos növekedés előzte meg (2018-ban 33 százalék, 2019-ben pedig 36 százalék). 

2020-ban Franciaországban hivatalosan 1.590 homofób és transzfób cselekményt jentettek, míg 2019-ben ez a szám 1870 volt. Ezek között melegellenes inzultusok és fizikai erőszak is azonosítható (utóbbi, tehát a fizikai erőszak esetében pedig az esetek 51 szazalékában a bántalmazott melegek képtelenek voltak visszatérni korábbi munkájukhoz).

A fentiekkel kapcsolatban maga a minisztérium is elismerte, hogy a statisztikák gyakran félrevezetőek lehetnek, ugyanis az áldozatok ritkán panaszkodnak (becsléseik szerint a fenyegetések és az erőszak által sújtottak 20 százaléka, az inzultusok áldozatainak pedig mindössze 5 százaléka folyamodik jogsegélyhez).

A jogorvoslat lehetőségeit pedig a karantén tovább szűkítette.

Kép: Davide Weber / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP 

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés