Hadd költsön csak az Európai Unió

2021. május 31. 14:57

Paul Taylor
Európa adósságfék-szabályai mára idejétmúlttá, túlkomplikálttá, célt tévesztetté váltak.

"Európa adósságfék-szabályai mára (…) idejétmúlttá, túlkomplikálttá, célt tévesztetté váltak. (…) Az EU jobban tenné, ha a Stabilitási és Növekedési Paktum szabályait megkerülve a zöld és digitális gazdaságba fektetne ahelyett, hogy egy olyan összetett jogi keretrendszer megreformálásra vállalkozik, amelyet mindig is inkább jellemzett a jó szándék mint a végrehajthatóság.

(…)

A hiány és az adósság megkurtítása céljából a paktumot már a koronavírus-pandémia legelején fel kellett függeszteni; ennek eredményeképpen a kormányok masszív költekezésbe és hitelfelvételbe kezdtek annak érdekében, hogy életben tartsák a háztartásokat és a vállalkozásokat. A vészhelyzeti költekezést életre hívó, úgy nevezett »szökési záradék« még idén és a jövő évben marad hatályban.

Ami ezt követően várható, arról még mindig nem született döntés. A Bizottság ebben a hónapban jelentette be, hogy a fiskális szabályok 2023-tól újra érvényben lesznek; Brüsszel pedig ez év második felében tervezi a rendszer reformjáról szóló diskurzus elindítását. 

(…)

A „diskurzus” meglehetősen finom kifejezése annak a kemény tárgyalás-sorozatnak, amely a téma kapcsán várható. 

(…)

Sajnos a koronavírus-járványból levont tanulságokon alapuló, élhető és radikális reform esélyei a nullához konvergálnak. 

(…)

»Az euró egyetlen dolgot tanított meg számunkra az elmúlt 22 év során: a szankciókat soha nem aktiválják, ennek megfelelően azok még a legszélsőségesebb helyzetekben sem szolgálnak elrettentő erővel. Összességében a fiskális szabályzat nem több egy papírtigrisnél« – állítja Nicolas Veron, a Bruegel kutatóintézet közgazdásza.

(…)

Szerencsére változást eszközölni az uniós jog módosítása, hovatovább az uniós szerződések fájdalmas újraírása nélkül is lehet. Ezt pedig az osztrákoknak köszönhetjük.

Az 1990-es években Bécs egy állami tulajdonú cég alapításával találta meg a módját annak, hogy megkerülje az uniós adósságfék-szabályozást. Az osztrák állam az ASFINAG nevű céget az autópályák megépítése és karbantartására hozta létre – vagyis egy a GDP 5 százalékát kitevő hitelfelvétellel együtt járó, robusztus projekt menedzselésére. Ezzel párhuzamosan Ausztria azzal küszködött, hogy az euróhoz való csatlakozási feltételeket teljesítse (…).

(…)

»Ugyanezt végre lehetne hajtani az okos energiaelosztási hálózatok, napelemparkok, a Földközi-tengeren átívelő elektromossági kábelek és a szélessávú internet elterjesztésére is« – állítja Franz Nauschnigg közgazdász (…), aki hozzátette: »Európa-szerte egymással együttműködő nemzeti ASFINAG-okat lehetne létrehozni.«"

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés