Egyre kevesebb német utasítja el az atomenergiát

2021. június 3. 15:42
Jelentősen csökkent az elmúlt tíz év leforgása alatt azon németek száma, akik 2011-ben még támogatták az atomenergia 2022-es kivezetését az Allensbach nevű közvéleménykutató intézet felmérése szerint.

A németeknek már „csak” az 56 százaléka ellenzi az atomenergiát – szemben a 2011-es állapottal, amikor Angela Merkel német kancellár bejelentette, hogy kivezetik a nukleáris energiát a német energetikai palettáról. Ekkor az atomenergia elutasítottsága kétharmados volt – állítja a Die Welt és a Tichys Einblick az Allensbach közvéleménykutató intézet reprezentatív felméréseire hivatkozva.

A mostani eredmények szerint a német lakosság többsége tehát továbbra is támogatja a nukleáris energia kivezetését, csakhogy ennek a támogatottsága

az elmúlt évtized leforgása alatt jelentősen megcsappant.

2012-ben a lakosság 73 százaléka gondolta úgy, hogy 2022-ig az atomenergiát teljesen ki kell vezetni, 2014-ben ez a szám még 70 százalékon állt, 2019-re azonban már 60 százalékra csökkent.

A törvény értelmében Németországban az utolsó atomerőművet 2022. december 31-én kapcsolják ki, a megkérdezettek 47 százaléka azonban úgy véli, hogy ez a dátum nem tartható.

Az intézet megkérdezte a németeket arról is, hogy szerintük helyes lenne-e, ha Németország egyszerre támaszkodna a megújuló energiaforrásokra, miközben az atomenergiára is számít annak érdekében, hogy ki lehessen vezetni a szénből származó villamosenergia-termelést. A megkérdezettek 42 százaléka helyeselte az atomenergia ebben a formában történő megtartását, míg 34 százalékuk az atomerőművek üzemidejének meghosszabbítását elutasította. 

A Die Welt szerint nemcsak az Allensbach mostani kutatása szolgál meglepetésekkel. A Civey nevű közvéleménykutató 10 ezer német lakos megkérdezését követően arra az eredményre jutott, hogy

a válaszadók 50.1 százaléka szerint az atomenergia jó dolog.

A Tichys Einblick emlékeztet arra is, hogy nem mindegy, hogy milyen úton halad tovább a német politika ezen a területen, ugyanis egy atomerőművet nem lehet csak úgy be- és kikapcsolni - csupán az üzemanyag megrendelése hosszú átfutási időt követel meg. Ráadásul - emeli ki a lap - a  kivezetést propagáló politikusok jelenleg igencsak azon dolgoznak, hogy visszafordíthatatlanná tegyék a folyamatot. Erre példaként a phillipsburgi atomerőművet hozzák, amelynek két hűtőtornyát tavaly májusban bontották le irányított robbantással.

Kép: Daniel MAURER / EnBW / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés