Állami támogatások reformjával előzné a kanyarban az EU-t az Egyesült Királyság

2021. július 1. 15:36
A Boris Johnson vezette kormány olyan rugalmas állami forráselosztásra tett javaslatot, melynek egész Európában visszhangja lesz.

Az Egyesült Királyság kormánya új állami támogatási rendszer kidolgozását helyezte kilátásba, miután az Európai Unióból történő kilépést követően megszűntek azok az uniós akadályok, amelyek tiltott támogatásba soroltak egyes szubvenciókat.

A tegnapi nap folyamán a brit törvényhozás alsóházába beterjesztett állami támogatásokra vonatkozó törvénytervezet egy rugalmas keretrendszert hoz létre,

amivel az egyszerre folyósítható állami támogatás összeghatára az EU-ban megengedett szinthez képest közel a duplájára növekszik. A Boris Johnson vezette konzervatív kormány célja, hogy a kutatás és fejlesztés, a dekarbonizáció folyamata és a brit tulajdonú vállalatok számára hatékonyabb és gyorsabb hozzáférést biztosítsanak az állami forrásokhoz.

A brit állami támogatási rendszer felülvizsgálatával az Európai Bizottság mindvégig számolt, ezért is volt külön kikötés a kilépési megállapodás megkötésekor, hogy a szigetország olyan belföldi gazdaságösztönző mechanizmust hozzon létre, ami nem torzítja a piaci versenyt.

A törvénytervezetben szereplő rendszer ugyanakkor jóval vonzóbb gazdasági légkört hozna létre a brit vállalatoknak, mint az a keretrendszer, amit az EU működtet az uniós vállalkozások számára.

Emiatt elképzelhető, hogy az EU-ban működő vállalatok nyomást fognak gyakorolni a Bizottságra, hogy az öt éven belül esedékes brit-uniós kereskedelmi és együttműködési megállapodás felülvizsgálatakor szüntessék meg a szigetországban működő vállalatok igazságtalan versenyelőnyét. 

Az új állami támogatási rendszer nem várt helyről, belföldről kapja a legtöbb kritikát. A skót és a walesi autonóm kormányok hevesen ellenzik az új mechanizmust, ami szerintünk olyan hatásköröket ad a brit vezetés kezébe, melyek a regionális kormányokat illetnék meg. A Skót Nemzeti Párt (SNP) gazdaságpolitikai szóvivője szerint

Boris Johnson kormánya a belföldi gazdaságot szabályozó belső piaci törvénnyel elvette az állami támogatások hatáskörét az autonóm kormányoktól, majd egykori uniós kompetenciákkal összevonva átadta azt Londonnak. 

A brit kormány a skót és walesi vádakat azzal hárítja, hogy az állami támogatásokkal kapcsolatos hatásköröket eddig Brüsszel gyakorolta, ugyanakkor a kormányzat azt is aláhúzta, hogy országos szintű támogatási rendszer kidolgozására törekszik, vagyis nem érdekelt egy decentralizált mechanizmus fenntartásában. E célkitűzés megalapozottnak tűnik, hiszen a támogatási határérték ilyen szintű megemelésével, valamint a célzott állami források folyósításával a brit kormány olyan löketet tud adni a brit gazdaságnak, amivel az ki tud lábalni a koronavírus-járvány okozta recesszióból. 

A támogatási rendszer bevezetése ugyanakkor újabb fegyvert ad a skót függetlenségért harcoló SNP kezébe, amit arra tud felhasználni, hogy rámutasson, a brit vezetés a skót parlamentet megkerülve centralizál hatásköröket. Ez pedig egy újabb érv lehet a Nicola Sturgeon skót első miniszter által hangoztatott második függetlenségi népszavazás kiírása mellett. De nemcsak a skótok, hanem a brit Munkáspárt politikai retorikája is kritikusnak bizonyul, hiszen a baloldali tömörülés az állami támogatási rendszert a lehető legtöbb gazdasági szektorra kiterjesztené.

A konzervatívok viszont pont ezt szeretnék elkerülni, hiszen nem céljuk, hogy az állam a szocialista beidegződések mentén átvegye az irányítást az egész gazdaság felett. 

A törvény sikere egy sor belföldi és külföldi tényezőn múlik, de az új állami támogatási rendszerrel a brit vezetés könnyen lehet, hogy európai szinten is kimagasló gazdasági növekedést tud elérni. Ebben a helyzetben az Európai Bizottságnak és az uniós tagállamoknak is el kell gondolkodni azon, hogy egy rugalmasabb uniós szabályozás felé mozduljanak el, ami nem bünteti, hanem ösztönzi az uniós vállalatokat az egyre inkább kihívásokkal tűzdelt globális versenyben.  

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: Jeff J Mitchell / POOL / AFP

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés