Fogyasztóvédelmi pert kapott a nyakába az Amazon

2021. július 15. 15:48
Az online platform a veszélyes termékek forgalmazásából komoly hasznot húz, de a felelősséget hárítaná.

Az Egyesült Államok Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottsága (CPSC) beperelte az Amazont. Az amerikai óriásvállalat nem hajlandó elismerni, hogy a hatóságnak jogában áll a hibás és nem biztonságos termékek visszahívásának kikényszerítése. A CPSC az elmúlt hónapok során zárt ajtók mögött egyeztetett az Amazon képviselőivel annak érdekében, hogy

a cég vállaljon felelősséget a hatóságok által veszélyesnek nyilvánított árucikkek visszahívásának ügyében. 

Cecilia Fan, az Amazon szóvivője szerint a vállalat a hatóságok számok felajánlotta, hogy aktívabb szerepet vállal a termékvisszahívások lebonyolításában, illetve a kifizetett, de hibás vagy veszélyes árucikkek árának visszatérítésében. Emiatt felfoghatatlan számukra, hogy a fellépés ellenére a CPSC mégis a per mellett döntött.  

A Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottsága ugyanakkor azon az állásponton van, hogy az Amazon nem tett eleget az online platformon árult veszélyes termékek visszaszorításáért. A szóban forgó termékek között van 24 ezer szén-monoxid érzékelő, amely veszély esetén nem lép működésbe, 400 ezer hiányos elektromos védelemmel ellátott hajszárító és egy gyermekek számára készített pizsama is, ami fokozattan tűzveszélyes anyagból készült. A hatóság szerint igaz, hogy az amerikai óriáscég a hibás termékek forgalmazását megszüntette és a vevők számára felkínálta a termékek árának visszatérítését, de elzárkózott az átalános biztonsági visszahívási akciótól. 

Az Amazon mára a globális online kereskedelem megkerülhetetlen szereplőjévé vált, sok távol-keleti cég kizárólag az amerikai platformot használja termékeik forgalmazására.

Nem világos azonban, hogy a veszélyes termékek miatt bekövetkezett balesetek miatt kit terhel a felelősség.

A vásárlók ugyanis olyan termékeket vásárolhatnak meg az Amazon amerikai felületén keresztül, melyek a hatályos amerikai fogyasztóvédelmi normáknak nem felelnek meg. 

Richard Blumenthal demokrata szenátor szerint a CPSC fellépése egyértelmű üzenetet küld az Amazon és más online kereskedelmi platformok számára, a veszélyes termékek értékesítésén való nyerészkedés szembe megy az amerikai emberek érdekével. Az Amazonnak vállalnia kell a felelősséget – tette hozzá Blumenthal. 

Nem ez az első eset, hogy az Amazonnak meggyűlik a baja a fogyasztóvédelmi előírásokkal.

Áprilisban a kaliforniai fellebbviteli bíróság kimondta, hogy az vállalat a platformon eladásra kínált tűzveszélyes termék miatt – ami komoly égési sérülések okozott – felelősségre vonható, annak ellenére, hogy nem az e-kereskedelmi platform a beszállító. Két hónappal később viszont a texasi legfelsőbb bíróság úgy döntött, az Amazon nem tehető felelőssé egy kisgyermek balesetéért, aki elemet fogyasztott egy állítólagosan hibás távirányítóból. 

Robert Adler, a CPSC megbízott elnöke szerint az Amazon ügye bebizonyította, hogy a Bizottság szabályait frissíteni kell, mert azok még az Amazon és az online piacterek által uralt kereskedelem előtt íródtak. A most indított perrel ugyanakkor az ellentétes ítéletek után végre kiderülhet, terheli-e a felelősség az Amazont a veszélyes termékek forgalmazása miatt. Ezzel egy lépéssel közelebb léphetünk a technológiai óriásvállalatok tevékenységének jóval aktívabb és szigorúbb szabályozása felé. 

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: MARCO DE SWART / ANP MAG / ANP via AFP

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés