Az uniós zászlót is viselhetik az olimpikonok

2021. július 19. 15:11
Az EU kék alapon arany csillagos lobogója is jelenjen meg a tokiói olimpián - kéri a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz intézett közös levélben az Európai Bizottság tagja és az EU soros elnöke.

Azzal, hogy a szlovén atléták nemzeti zászlajuk mellett az EU lobogóját is hordozzák majd, „az európai egységet hirdető és az Unió értékeit nyomatékosító követekké válnak, összhangban az olimpiai mozgalom értékeivel" - írják a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz intézett közös levelükben Margaritis Schinas uniós biztos és Janez Jansa szlovén miniszterelnök. Szlovénia jelentősége abban áll, hogy jelenleg szomszédunk látja el az Európai Unió soros elnökségét.

Teljes mértékben támogatjuk Önt abban, hogy megtalálja a módját e különleges és történelmi jelentőségű gesztus megjelenítésének

– írták mindketten a levélben. A két politikus úgy véli, hogy a gesztus erőteljesen szemléltetné azt, ahogyan az olimpiai és az európai uniós szellemiségből következő egységességet és a békét ünnepelni kell ezen az eseményen.

Az unió jellegzetes kék alapon arany csillagokkal díszített zászlaja „a békés együttélés, a tolerancia és a szolidaritás szimbóluma” – ezt már maga Schinas biztos írta, akinek politikusi portfóliójában az „európai életstílus előmozdítása” is szerepel.

Az Olimpiát idén július 23-ától augusztus 8-áig rendezik Tokióban. Jansa miniszterelnök és Schinas biztos közös kezdeményezését Franciaország Európa-minisztere, Clement Beaune is támogatta.

2004-ben is volt hasonló kezdeményezés: az ekkori bizottsági elnök, Romano Prodi szorgalmazta azt, hogy az atléták nemzetük lobogói mellet az EU zászlaját is magukon viseljék a 2008-as pekingi olimpiai játékok alkalmával.

Idén lesz olyan ország az olimpián, amelynek sportolóit eltiltották attól, hogy nemzetük lobogóját viseljék:

Oroszország neve és nemzeti jelképei nem jelennek meg

sem a tokiói nyári, sem pedig a 2022-es pekingi téli olimpián (tehát az orosz himnusz sem hangzik el). Választottbíróság döntött így az orosz sportolókkal szemben tömegesen felhozott doppingvádak miatt.

Kép: Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés