Brit kutatóintézet: az EU egy "bestia", amely uralja a mindennapokat

2021. augusztus 9. 16:16
Az Európai Bizottság kezdettől fogva egy európai szuperállam csúcsintézményeként határozza meg magát, befolyása pedig a mindennapi élet részévé vált - derül ki egy brit kutatóintézet összeállításából.

»Erős bestia« az Európai Unió, amely a tagállamaiban élő 400 millió ember életviszonyainak közel minden aspektusát uralja” – összegez Ciaran McGrath, a brit Express újságírója, aki egy Brexit-párti kutatóintézet, a Facts4EU kutatását olvasva jutott erre a következtetésre. A tanulmányból összességében tehát az derül ki, hogy aligha találni olyan területet, amelyre az Európai Unió intézményrendszere ne bírna valamilyen formában befolyással. 

A kutatás az egykori Európai Szén- és Acélközösség lényegi ismertetésével indít – 1957-ben az „európai unió” még csak a Benelux-államokat ,Franciaországot, Észak-Németországot és Olaszország részvételével valósult meg. Csakhogy – derül ki a tanulmányból – Brüsszel kezdettől fogva szélesebb és szélesebb hatáskörökre pályázott. Ráadásul – mutat rá a szerző – a trend azon nyomban megmutatkozott, amint a közös hatáskörök a kereskedelmi konszenzustól elrugaszkodva a környezetvédelem területére is kiterjedtek.

1978-ig az Európai Parlament képviselői delegált küldöttekből állt, egy jogalkotási fordulat folytán azonban az EP-képviselőket már a nép választotta. Innentől kezdve az Európai Parlament már nem rendelkezett jogalkotási indítványtételi jogosultsággal. Vagyis – éppúgy mint ma – a brüsszeli Európai Bizottság joga, hogy jogalkotási javaslatokkal éljen. Csakhogy a brüsszeli hivatalnokokat senki sem választotta meg.

Különösen fájó a britek számára az 1970-es év, amikor az Egyesült Királyság belépése tájékán az Európai Unió sürgősséggel rendelkezett arról, hogy az EU-hoz csatlakozó britek csatlakozásuk napjával, szerződésben vállalják halászterületeinek feladását. A tanulmány szerzői kiemelik: erre a jogalkotásra az EU-nak nem volt szerződésekben rögzített joga, mégis megalkotta a rendeletet.

Az európai birodalom kérlelhetetlen nyomulása az emberek irányába - hogyan kovácsolt türelemből és lopakodásból előnyt az EU (The inexorable march of the powers of the EU Empire over citizens - How the EU has seized power by patience and stealth) című tanulmányból kiderül, hogy mindössze öt lépésben felvázolható az az eseménysor, amely a britek kilépéséhez vezetett: az első lépés az 1992-es Maastrichti szerződés aláírása volt, a második – ugyanebben az évben – a „fekete péntekként” elhíresült brit pénzpiaci válság, amikor is Soros György „bedöntötte” a brit fontot. A harmadik a Lisszaboni szerződés aláírása 2007-ben; a negyedik a 2009-es európai adósságválság kirobbanása. A „végső lökést” pedig David Cameron korábbi brit miniszterelnök Európai Unióra vonatkozó reformprojektjének meghiúsulása adta meg.

Érdekességként merül fel a tanulmányban, hogy a brit kormány tudta, hogy mire vállalkozik. Amint az a Facts4EU kutatóintézet tudomására jutott kormányzati kommunikációs anyagokból kiderül, az akkori brit miniszterelnököt, Edward Heath-t tanácsadói a következőképpen informálták az Európai Unióról:

(…) Az Európai Unió ambíciói jelentősen túlmutatnak a közös piac létrehozására irányuló megfontolásokon. (…) [a cél] egy közös valutával rendelkező európai szövetségi állam létrehozása. A nemzeti gazdasági kormányzás összes alapvető eszköze (legyen szó fiskális, monetáris, adózási és regionális szakpolitikákról) a központi föderális hatóságok hatásköreit bővíti majd.

„Az EU immáron jelentős mértékben uralja az uniós polgárok mindennapi életviszonyait; itt dől el, a porszívókkal csak akkor lehet takarítani igazán, ha a megszokott teljesítménynek csak a felét képes produkálni, s ugyanígy születik döntés arról, hogy mit ehetünk, illetve hogy kormányzataink milyen társadalompolitikát folytathatnak (…) Aligha találni ma olyan mozzanatot az életünkben, amelyet ne az Európai Unió uralna.” - összegez Leigh Evans, a Facts4EU vezetője.

Kép: Michal Cizek / AFP

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igazad van, Gengszterek és bestiák... helyett:
Soros-kápók.

"Észak-Németországot"

wat?

Ezt bízd rájuk, túl fogják élni. Nem is rosszul.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés