A német főbíróság és az EU között fortyogó vita balul is elsülhet

2021. augusztus 18. 16:02

A Bizottság a lengyel kormányt az igazságszolgáltatás függetlenségét féltve vonja felelősségre. Másfelől viszont Németországot épp abból a célból regulázza, hogy a kormány befolyásolja a bírákat.

2021. augusztus 18. 16:02
Markus Becker

Hogyan kezelsz egy olyan problémát, amelyet nem tudsz megoldani? A német kormány pragmatikus megoldása: tagadni még a probléma létezését is.

A múlt héten a kormány jelentette, hogy a Német Szövetségi Köztársaság elküldte álláspontját az Európai Bizottságnak Brüsszelbe. Az álláspont válasz arra a kötelezettségszegési eljárásra, amelyet az Európai Bizottság indított Németország ellen, nemtetszését kifejezve utóbbi főbíróságának, a Német Szövetségi Alkotmánybíróságának határozata kapcsán.

A felszínen ezek az eljárások arról szólnak, hogy kié az utolsó szó, ha az uniós jogot kell értékelni – az Európai Bíróságé, vagy a Német Szövetségi Alkotmánybíróságé? Csakhogy a jogi konfliktus hátterében egy nagyobb horderejű kérdés is megfogalmazódik: meddig mehet el az uniós integráció, és ki hozhat erről döntést?

Az EU a Német Szövetségi Alkotmánybíróság májusi döntésének meghozatalát követően indította meg eljárásait.

(…)

A bírák kimondták, hogy a luxemburgi Európai Unió Bírósága (…) saját hatáskörén túlterjeszkedve döntött. A német bíróság kimondta, hogy az Európai Bíróság ítélete „egyszerűen értelmezhetetlen”, s mint ilyen, „objektíve önkényes”.

(…)

A Német Szövetségi Alkotmánybíróság első ízben mondta ki, hogy egy Európai Unió Bírósága által hozott ítélet nem kötelező a tagállamra nézve. Számos ekkortájt született kommentár szerint ezzel nemcsak az uniós jog és a tagállamok jogrendszerei közötti viszony került veszélybe, hanem az Európai Unió maga.

(…)

Az eseményeket Brüsszelből szemlélve ezek a publicisták nem is fogalmazhattak volna pontosabban. Az Európai Bizottság velük párhuzamosan állította, hogy a német bírák döntése „komoly precedenst teremt”.

Az uniós jogot illetően az utolsó szót mindig Luxemburgban mondják ki” – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szembesülve a német alkotmánybírák határozatával.

(…)

A német kormány képtelen befolyásolni a Német Szövetségi Alkotmánybíróság határozatainak tartalmát, mint ahogy arra sem képes, hogy felülbírálja ezeket a döntéseket. A brüsszeli politikusok tudták ezt, mielőtt megindították volna az eljárást.

(…)

Az a megközelítés, amelyet Brüsszel alkalmaz, nem tűnik túl meggyőzőnek. (…) A Bizottság a lengyel kormányt az igazságszolgáltatás függetlenségét féltve vonja felelősségre. Másfelől viszont Németországot épp abból a célból regulázza, hogy a kormány befolyásolja a bírákat."

Az eredeti cikk szerzői: Markus Becker, Sophie Garbe, Ralf Neukirch és Christian Reiermann

Kapcsolódó cikkek

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nikonos
2021. október 04. 17:15
Úgy tűnik, hogy egyesek a Merkel távozását követő zavart megpróbálják kihasználni, és olyan igazságokat kimondani, amit se előtte, se utána nem fognak tudni.
tölgy
2021. szeptember 21. 12:03
EB kontra Németország, cicaharc, avagy kié legyen a végső szó a IV. Birodalomban!
tölgy
2021. szeptember 21. 12:03
A zeju és az ő jogállása. EUB - soroscsicskák gyülekezete. EB - korrupt biztosok és soroscsicskák gyülekezete. Az EB soroscsicskái befolyásolják az EUB mindenhatónak kikiáltott soroscsicskáit. Így épül a Birodalom.
Agricola
2021. szeptember 21. 12:03
A zöldek, a baloldal és a szociáldemokraták európai parlamenti frakcióinak képviselői szeretnének az EU-ból egy olyan képződményt formálni, ami minden porcikájában ha-sonlítana a "Legyőzhetetlen Béketáborra", ahol a Központ ha kedve tartja minden apró részletkérdésbe beleköthet, és senki másnak nem lehet igaza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik