A német főbíróság és az EU között fortyogó vita balul is elsülhet

2021. augusztus 18. 16:02

Markus Becker
Der Spiegel
A Bizottság a lengyel kormányt az igazságszolgáltatás függetlenségét féltve vonja felelősségre. Másfelől viszont Németországot épp abból a célból regulázza, hogy a kormány befolyásolja a bírákat.

Hogyan kezelsz egy olyan problémát, amelyet nem tudsz megoldani? A német kormány pragmatikus megoldása: tagadni még a probléma létezését is.

A múlt héten a kormány jelentette, hogy a Német Szövetségi Köztársaság elküldte álláspontját az Európai Bizottságnak Brüsszelbe. Az álláspont válasz arra a kötelezettségszegési eljárásra, amelyet az Európai Bizottság indított Németország ellen, nemtetszését kifejezve utóbbi főbíróságának, a Német Szövetségi Alkotmánybíróságának határozata kapcsán.

A felszínen ezek az eljárások arról szólnak, hogy kié az utolsó szó, ha az uniós jogot kell értékelni – az Európai Bíróságé, vagy a Német Szövetségi Alkotmánybíróságé? Csakhogy a jogi konfliktus hátterében egy nagyobb horderejű kérdés is megfogalmazódik: meddig mehet el az uniós integráció, és ki hozhat erről döntést?

Az EU a Német Szövetségi Alkotmánybíróság májusi döntésének meghozatalát követően indította meg eljárásait.

(…)

A bírák kimondták, hogy a luxemburgi Európai Unió Bírósága (…) saját hatáskörén túlterjeszkedve döntött. A német bíróság kimondta, hogy az Európai Bíróság ítélete „egyszerűen értelmezhetetlen”, s mint ilyen, „objektíve önkényes”.

(…)

A Német Szövetségi Alkotmánybíróság első ízben mondta ki, hogy egy Európai Unió Bírósága által hozott ítélet nem kötelező a tagállamra nézve. Számos ekkortájt született kommentár szerint ezzel nemcsak az uniós jog és a tagállamok jogrendszerei közötti viszony került veszélybe, hanem az Európai Unió maga.

(…)

Az eseményeket Brüsszelből szemlélve ezek a publicisták nem is fogalmazhattak volna pontosabban. Az Európai Bizottság velük párhuzamosan állította, hogy a német bírák döntése „komoly precedenst teremt”.

Az uniós jogot illetően az utolsó szót mindig Luxemburgban mondják ki” – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szembesülve a német alkotmánybírák határozatával.

(…)

A német kormány képtelen befolyásolni a Német Szövetségi Alkotmánybíróság határozatainak tartalmát, mint ahogy arra sem képes, hogy felülbírálja ezeket a döntéseket. A brüsszeli politikusok tudták ezt, mielőtt megindították volna az eljárást.

(…)

Az a megközelítés, amelyet Brüsszel alkalmaz, nem tűnik túl meggyőzőnek. (…) A Bizottság a lengyel kormányt az igazságszolgáltatás függetlenségét féltve vonja felelősségre. Másfelől viszont Németországot épp abból a célból regulázza, hogy a kormány befolyásolja a bírákat."

Az eredeti cikk szerzői: Markus Becker, Sophie Garbe, Ralf Neukirch és Christian Reiermann

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A zöldek, a baloldal és a szociáldemokraták európai parlamenti frakcióinak képviselői szeretnének az EU-ból egy olyan képződményt formálni, ami minden porcikájában ha-sonlítana a "Legyőzhetetlen Béketáborra", ahol a Központ ha kedve tartja minden apró részletkérdésbe beleköthet, és senki másnak nem lehet igaza.

Nem értem mi az olyan baromi nehéz ebben. Azokban a kérdésekben amelyekben
megmaradt a tagországi hatáskör, a tagállami bíróságok döntése a mérvadó, azokban a
kérdésekben, amelyek közösségi szabályozás alá kerültek, az EUs bíróság.

A felvételt megelőzi a jogharmonizáció, tehát egy belépő tag saját jogrendszere nem lehet
ütközésben a közösségi joggal. Egy tagországi jogalkotási folyamat nem sértheti a közösségi
jogot ez teljesen világos, tehát ha ez kérdéses, csak és kizárólag az vizsgálható, hogy az
adott szabályozás nemzeti hatáskörben van-e vagy sem.

VAGYIS: az EUs bíróság nem semmisíthet vagy változtathat meg olyan tagországi szabályozást,
mely szabályozás tagországi hatáskörben maradt.

Szerintem, bár jogász nem vagyok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés