Máltai egyik legfontosabb üzletembere állhat az újságíró felrobbantása mögött

2021. augusztus 19. 13:12
Yorgen Fenech, Málta egyik legtehetősebb üzletembere adhatott utasítást néhány éve egy oknyomozó újságíró felrobbantására. Ha a vád beigazolódik, Fenech életfogytig tartó szabadságvesztésre számíthat.

Málta egyik legvagyonosabb üzletemberét, Yorgen Fenechet vádolja az ügyészség Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírónő 2017-es meggyilkolásának megszervezésével. Egyelőre azonban nincs kitűzött tárgyalás – tudta meg az Euractiv. Az üzletember kiterjedt céghálóval rendelkezik, vannak érdekeltségei az autóiparban és az ingatlanpiacon is. Fenech életfogytig tartó szabadságvesztésre számíthat, amennyiben az ellene felhozott vádak igazolást nyernek.

Caruana Galizia újságírónővel akkortájt, 2017 októberében végzett egy autójába rejtett pokolgép, amikor cikket készített a kormányzat és az üzletember energetikai konzorciuma között köttetett ügylet hátteréről. 

Galiziát sokan „egyszemélyes WikiLeaksnek” nevezték oknyomozó tevékenysége miatt.

Galizia meggyilkolásával három embert vádolt az ügyészség, mindhármukat 2017-ben fogták el. Egyikük egy vádalku keretében bűnösnek vallotta magát, cserébe 15 évet kapott. Két társa még most is tárgyalására vár.

A büntetőeljárásban gyanúsítottként hallgatták ki Melvin Theumát is, aki végül Fenechre vallott, így kegyelmet kapott. Theuma vallomásában rögzítette, hogy Fenech őt bízta meg azzal, hogy szervezze meg az újságírónő megölését.

Biztosíthatom Önöket, hogy Yorgen Fenech az egyedüli kitervelője ennek. Csak ő tartotta velem a kapcsolatot” – vallotta Theuma, aki taxisofőrként több szálon is kötődik az alvilághoz. Érdekességképpen Theuma elmondta azt is, hogy három vagy négy hónapon keresztül a kormányzattól kapta fizetését.

Fenechet 2019 novemberében tartóztatták le a hatóságok, amint épp luxusjachtján készült elhagyni Máltát.

Joseph Muscat, Málta korábbi miniszterelnöke nem sokkal Fenech elfogását követően lemondott, mivel az üzletemberről kiderült, hogy élénk kapcsolatot ápol több kormányzati hivatalnokkal is. Muscat ugyan maga mindig is tagadta az érintettségét, lemondásakor úgy fogalmazott, hogy „ezt meg kellett tenni”. 

Kép: STRINGER / AFP

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az Aranykéz utcai robbantás mögött meg Pintér.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés