Az akadozó uniós bővítés tárgyalási potenciállal ruházza fel Magyarországot

2021. augusztus 23. 14:48

Hugo Blewett-Mundy
Global Risk Insights
Azzal, hogy Szlovénia átvette az uniós elnökséget, Budapest várhatóan kulcsfontosságú szerepet kaphat az új politikai irányvonalak kialakítása során.

"Egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a Nyugat-Balkán felvétele az európai integrációba kudarcba fullad. Miközben az EU továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a jelentkezők „elkészítsék házi feladataikat”, ezek az aspiránsok azzal szembesülhetnek, hogy a csatlakozásukat elutasítják még akkor is, ha minden ígéretet megtettek a reformra. Mindez a csatlakozási eljárás hitelességét aknázza alá, miközben a reformok végrehajtására való hajlandóság is gyengül.

(…)

Az Egyesült Államok hadseregének Afganisztánból való kivonulása miatti migrációs válság lehetősége még sürgetőbbé teszi az Európai Unió szemléletváltását a Nyugat-Balkánon. Az elmúlt év során közel 15 ezer Európába irányuló illegális belépési kísérletet rögzítettek a nyugat-balkáni migrációs útvonalon. Ha a tálibok egyre szorosabb béklyóba kötik Afganisztánt, ez a szám a 2. világháború óta nem látott magasságokba szökhet. 

Heti 20 és 30 ezer közöttire becsüli Caroline Van Buren, az ENSZ menekültügyi ügynökségének képviselője az Afganisztánt elhagyó migránsok számát. Az a biztonságpolitikai kihívás, amelyet mindez az Európai Unió külső határain jelent, aligha hagy jobb alternatívát Brüsszel számára, mint hogy intenzívebbé tegye stratégiai elhivatottságát Délkelet-Európa irányába.

(…)

A Portugáliától az uniós elnökséget idén nyáron átvevő Szlovénia az uniós bővítést a regionális stabilizációs stratégiájának sarkalatos pontjaként nevezte meg. Anze Logar, Ljubljana külügyminisztere mindenkit óva intett annak következményeitől, ha a Balkán bizonytalanná válna azt illetően, hogy reformjainak végrehajtását követően felvételt nyer-e egyáltalán az Európai Unióba. 

(…)

Ennek eredményeképpen Orbán politikai pozíciói erőssé váltak. Egyre nagyobb nyomás nehezedik az Európai Unióra a tekintetben, hogy korábbi álláspontját a balkáni bővítéssel kapcsolatban felülvizsgálja. Azzal, hogy Szlovénia átvette az uniós elnökséget, Budapest várhatóan kulcsfontosságú szerepet kaphat az új politikai irányvonalak kialakítása során.

Júliusban Belgrádban Vucics elnökkel tartott találkozóján Orbán Szerbia uniós felvételére buzdította az Európai Uniót. A magyar kormányfő Szerbia uniós tagságának jelentőségét hangsúlyozta az ország déli határának védelme szempontjából.

A szerb elnökkel lezajlott találkozó közvetlen kihívás Brüsszel irányába. Felveti a kérdést, hogy az alapvető értékalapú politizálás valóban előrébb való-e, mint az a regionális stabilitás, amelyet az uniós bővítés jelenthet.

(...)"

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés