A bevándorlási törvény, mint bumeráng

2021. augusztus 26. 14:45

A Biden-adminisztráció „nem volt képes valószínűsíteni, hogy a migránsvédelmi protokollokat eltörlő memorandum nem önkényes és ötletszerű.

2021. augusztus 26. 14:45
The Wall Street Journal

"Zűrzavart okozott az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának kedd délutáni döntése azzal az egyszakaszos végzéssel, amellyel egy a Trump-korszakhoz kötődő bevándorlással kapcsolatos szakpolitikai intézkedést állított helyre. Noha rövidtávon nem egy nagyobb horderejű döntésről beszélünk, a végzés indokolásából tükröződő jogi irónia mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

A 6-3 arányban meghozott döntés szerint a Biden-adminisztráció „nem volt képes valószínűsíteni, hogy (...) a migránsvédelmi protokollokat eltörlő memorandum nem önkényes és ötletszerű. 

(…)

A Maradj Mexikóban [Remain in Mexico] program elrettentő erejű volt. Az amerikai belbiztonsági minisztérium 2019-es felülvizsgálata kimutatta, hogy a közép-amerikai migránsok ellen indított eljárások száma 80 százalékkal csökkent, amíg a szakpolitikai intézkedések a májustól szeptemberig tartó időszakban érvényben voltak. Több mint 70 ezer menedékkérő tért vissza Mexikóba. A Maradj Mexikóban ráadásul humánusabb is, mint a napjainkban uralkodó törvénytelen káosz.

Az mexikói kormánnyal a migránsok egy részének elszállásolásáról megkötött megállapodás csökkentette a jogellenes határátlépések kockázatát, egyúttal az Egyesült Államok határánál fekvő államokra nehezedő migrációs nyomást is. A mexikói kormány együttműködésére lesz szükség, hogy visszaállítsuk a Maradj Mexikóban programot, vagyis az Egyesült Államoknak újra kell tárgyalnia a megállapodást.

A nagyobb képhez hozzátartozik, hogy az USA bevándorláspolitikája továbbra is egy funkciótlan zűrzavarként értékelhető. Az egyik megoldás az Egyesült Államok bevándorlási törvényeinek szigorítása lenne, amely az illegális migráció ösztönzésének visszaszorítását eredményezné; ezzel együtt a jogszerű migrációt kellene ösztönözni, az USA gazdasági szükségleteivel összhangban. Ez azonban a Fehér Ház vezetésének és a Kongresszus kompromisszumra való hajlandóságát feltételezi – ilyenről egyik oldalon sem beszélhetünk. A jogi csaták tehát vég nélkül zajlanak tovább."

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2021. szeptember 07. 15:35
Lári-fári. Az USA túljutott a "horizonton" és hanyatlóban van. Az USA már nem az álmok álma. Nem több mint egyike a világ országainak. Kár érte. Béke boraira. Új világrend van kialakulóban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik