Izraeli rabbik kérik a pápát, hogy pontosítsa állításait a zsidó vallásgyakorlást illetően

2021. augusztus 26. 17:54
Ferenc pápa nemrégiben az izraeli legfelsőbb egyházi vezetésnek nem tetsző módon kommentálta a zsidó hívők által kiemelt becsben tartott Tórát. Ezért a rabbik pontosítást kértek a Szentatyától.

Aggodalmukat fejezték ki és pontosításért folyamodtak Izrael legfőbb egyházi méltóságai a Vatikán irányába Ferenc pápa legutóbbi gondolatai kapcsán, amelyeket a zsidó normákkal kapcsolatban osztott meg a közvéleménnyel. Egy a Reuters birtokába jutott levélben Rasson Arousi rabbi, az izraeli Központi Rabbinátus és a Szentszék közötti párbeszédért felelős bizottság elnöke ugyanis úgy véli, hogy

Ferenc pápa kijelentései a zsidó normákra vonatkozóan azt sugallták, mintha azok idejétmúlt tartalommal bírnának. 

A római katolikus egyházfő az augusztus 11-ei általános kihallgatás alkalmával beszélt a zsidó hívek által kiemelt becsben tartott Mózesi könyvekről, más néven a Tóráról. A Tóra több száz parancsot tartalmaz a zsidók számára, amelyek a mindennapi életvitelben segítik a hívőket. Megjegyzendő, hogy a Tóra, s annak irányelveinek alkalmazása tekintetében különbség mutatkozik az ortodox és a reformzsidóság között.

A római katolikus egyház és a zsidók közötti kapcsolat 1965-ben vett gyökeres fordulatot, amikor a II. Vatikáni Zsinat (1962-65) feloldozta a zsidó népet az istengyilkosság katolikus vádja alól, amellyel kezdetét vette az érdemi vallásközi párbeszéd. 

Ferenc pápa a kihallgatás alkalmával épp Szent Pál apostol Tóráról alkotott gondolatait értelmezte, amikor így fogalmazott

Csakhogy a Törvény nem ad életet, nem kínálja az ígéret beteljesedését, mert nem képes arra, hogy beteljesítse azt. (…) Azoknak, akik az életet keresik, az ígéretre és annak Krisztusban való beteljesedésére kell tekinteniük!

A fentiek arra sarkallták Rasson Arousi rabbit, hogy a Központi Rabbinátus képviseletében forduljon Kurt Koch bíboroshoz, aki a Vatikán oldalán felel a zsidó-keresztény egyházi kapcsolatokért.

Szentbeszédében a pápa, azon felül hogy a keresztény hitet mint a Tórát felülmúló [hatalmasságot] mutatja be, azt is sugallja, hogy utóbbi többé nem ad életet. Ezzel arra utal, hogy a zsidó vallásgyakorlása a modern korban idejétmúltnak tekinthető. (…) Valójában [a pápa szavai] szerves részét képezik a zsidók és a judaizmus iránti »megvetés tanításának«, amelyről úgy hittük, hogy azt az Egyház teljes mértékben megtagadta

- írja Arousi rabbi levelében. 

Két katolikus teológus szerint is problémásak Ferenc pápa szavai, amelyek tisztázásra szorulnak, különben visszalépést jelentenek a vallásközi párbeszéd vívmányaihoz képest. John Pawlikowski atya szerint azt mondani, hogy a judaizmus alapvető tantételei, vagyis a Tóra rendelkezései nem adnak életet, valójában a zsidók és a judaizmus alapvető vallási perspektívájának leszólásával egyenértékű. 

Úgy vélem, hogy [a Szentatya szavai] problémásak lehetnek a zsidó fülek számára, különösen azért, mert a pápa gondolatait katolikus közönséggel osztotta meg (…) akár a Tóra mai zsidó értelmezésmódjának becsmérléseként is lehet értelmezni

– ezt már Philip Cunningham, a Phladelphiai Egyetem teológus professzora osztotta meg a Reuters-szel.

A levelet most tanulmányozzák, amelyre válasz is várható – áll a Vatikán közleményében.

Kép: Andreas SOLARO / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát halált biztos osztanak:
„ki férfiúval hál, mint egy asszonnyal, mindketten nagy fertelmességet cselekedtek, megölessenek; az ő haláloknak oka ő magukban vagyon.”
(Mózes III. könyve, 20/13 – Károli Gáspár fordítása)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés