Migrációellenes népszavazás és Frexit – így kampányol az EU volt Brexit-főtárgyalója

2021. szeptember 10. 11:19

Michel Barnier, az EU volt Brexit-főtárgyalója a francia elnöki székért induló kampányban az illegális bevándorlásról szóló népszavazással és némi euroszkepticizmussal hangol.

2021. szeptember 10. 11:19
null

Migrációellenes népszavazással és a francia szuverenitás elveszejtése miatti aggodalmakkal vágott bele a kampányba az Európai Unió korábbi Brexit-főtárgyalója, Michel Barnier. Az elnökjelölt-állító választás során a francia jobboldal republikánusainak (Les Républicains) jelöltje ezekkel az üzenetekkel éles ellentétbe kerül azzal az állásponttal, amelyet a Brexit-tárgyalások során az Európai Unió oldalán képviselt. Megjegyzésképpen: a francia jobboldal előválasztásán a gaullista republikánusok színeiben Barnier és a kultúrkereszténységet a francia alkotmányba belefoglalni kívánó Eric Ciotti is indul. Ragaszkodott például ahhoz, hogy az Európai Unió Bírósága a Brexitet követően is eljárási hatáskörrel rendelkezzen a szigetországban, hangsúlyozva a luxemburgi fórum kitüntetett és kizárólagos szerepét az uniós jog védelmezése tekintetében. 

A francia elnöki székért indulva azonban Barnier már Franciaország jogi szuverenitásának visszanyeréséről, egészen pontosan arról beszél, hogy Franciaországot többé nem szabadna kitenni az Európai Unió Bírósága által hozott ítéleteknek.

Hasonlóképpen korlátozná a nem EU-s keretek között működő Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) eljárási jogosultságát is. Megjegyzésképpen elmondható, hogy Brexit-főtárgyalóként az EJEB jelentőségét sem győzte hangsúlyozni a szigetország viszonyában. Sokáig úgy tűnt, hogy Barnier javaslata nem másra vonatkozna, mint Franciaország felmentésére az alól, hogy teljesítse azt, amelyre az EU Bírósága és az Európa Tanács kötelezi.

A politikus ezt később annyiban árnyalta, hogy valójában nem teljes függetlenedést kíván, pusztán

egy „alkotmányos pajzsot” hozna létre a francia jogrendszer és az Európai Unió Bírósága között,

és ezt is főleg az EU-ba irányuló bevándorlás tekintetében. Sőt, időközben – írja  a POLITICO – a politikus jogi szuverenitásról szóló elképzeléseit megerősítő tweetjét is eltávolította.

Barnier további kampánytémája az illegális migráció visszaszorítása is. Éppen ezért a politikus szeptemberben népszavazást kezdeményez a bevándorlási moratóriumról, amely lényegében egyfajta öt éves, Franciaországba irányuló bevándorlási tilalmat takar. Barnier koncepciója érintetlenül hagyná ugyan az Európai Unión belüli szabad mozgás elvét, a menekülteket és a diákokat kivéve azonban

mindenfajta letelepedési engedélyezési eljárást felfüggesztene egy 3-tól 5 évig terjedő időszakban.

Barnier az utóbbi időben egyre többször emel szót a „német túlsúly” miatt az Európai Unió jogalkotásában, és úgy véli, hogy Franciaország jelentőségét emelni kell. 

A Telegraph úgy becsüli, hogy még Barniernek a fentiek ellenére is kevés esélye van arra, hogy győzedelmeskedjen a jövőre esedékes francia elnökválasztásokon. Ez ugyanis vélhetően az egyre inkább jobbra tolódó, de elvileg centrista Emmanuel Macron jelenlegi elnök és Marine Le Pen jobboldali jelölt között dőlhet el.

Fotó: Pascal GUYOT / AFP

Dobozi Gergely

Kapcsolódó cikkek

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Párhuzamos különvélemény
2021. október 12. 11:35
Torgyán nagyon sokat ártott. De nem volt nyugati ügynök. Ő önerőből volt olyan hülye.
Lombi
2021. október 12. 11:35
Az mégrosszabb. De. Torgyán hazai ügynök volt. Kommunista sztárügyvédből kihelyezett pártelnök. El kellett foglalni a kisgazdapárt nevet, mert nem akarták, hogy olyan párt jöjjön létre, mint a két háború között. Így elvitte a jobboldali szavazók egy jelentős részét a semmibe. Ezt nyögtük 20 éven át. Soha nem volt a jobboldali szavazók mögött egységes párt, vagy koalícióra alkalmas pártközösség. Aztán amikor bekerültek a parlamentbe, le és megbuktak.
Párhuzamos különvélemény
2021. október 12. 11:35
Egyértek Torgyán kártékonyságával. (Én csak arra reagáltam, hogy egyáltalán mi a téma (háttérhalalom odarakja ezt a Barniert), amire ment a kommentelés-sorozat, hogy ahogy már mennyi mindenkit a múltban (Macron, SzabóAlbert), amire előjött Torgyán, erre írtam, hogy őt nem a nyugatiak varázsolták elő a cilinderükből és rakták a nyakunkba. Hanem önszorgalomból volt ilyen hülye és kártékony és vitte félre a jobboldalt. Épp csak hagyták őt érvényesülni. Sajnos.) Hallatlanul fontos lenne, hogy Franciaország ébredjen már végre...
h040183
2021. szeptember 21. 13:58
Igaz! Teljesen hiteltelen, hogy fél éve még gőzerővel az EU intézmények erősítésén dolgozott, most "szkepticizál". Kamusi ez is mint kamugeli.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik