Alkotmánybírósági eljárások sorát indították a német tartományokkal szemben a klímaaktivisták

2021. szeptember 14. 16:28
Több tartománnyal kapcsolatban indult eljárás a német alkotmánybíróság előtt. Ezekben a tartományi jogalkotást követelő panaszosok a szövetségi szintű törvény elégtelenségére hívják fel a figyelmet.

Tizenhat fiatalkorú klímaaktivistával kiegészülve egy német klímavédelmi nem kormányzati szervezet, a Deutsche Umwelthilfe öt német szövetségi állammal szemben indított eljárást a német alkotmánybírósággal szemben. Céljuk ezzel az, hogy jogi támasztékot nyerjenek klímavédelmi céljaik eléréséhez. Megjegyzendő, hogy

a fiatalkorúak közreműködésére azért volt szükség, mert a Deutsche Umwelthilfe szervezetként nem jogosult arra, hogy saját nevében alkotmányjogi panaszt nyújtson be az alkotmánybíróság előtt.

Karlsruhe a következő öt tartománnyal foglalkozik majd az elkövetkező időszakban: Hessen, Mecklenburg-Elő-Pomeránia, Szászország, Szász-Anhalt és Saar-vidék. Ha a klímavédők sikerrel járnak, a tartományi kormányzatoknak az Alaptörvénnyel és a párizsi klímavédelmi egyezménnyel összhangban álló klímavédelmi törvényeket kell elfogadniuk. 

Hosszas tárgyalásokat követően 2019 decemberében fogadták el a német szövetségi klímavédelmi törvényt. Ennek értelmében Németországnak 2030-ig az üvegházhatású gázok kibocsátásának 55 százalékos csökkentését kell végrehajtania, referenciaértéknek pedig az 1990-es kibocsátási szint számít. A törvény gazdasági szektoronként is külön kibocsátási célértékeket állapított meg, azonban a 2030 utáni intézkedésekre nem tért ki.

Ezen öt tartomány mindeddig nem fogadott el ilyet, még annak ellenére sem, hogy a Német Szövetségi Alkotmánybíróság tavasszal úgy határozott, hogy a klímavédelmet törvényben kell szabályozni. Az alapjogaikra hivatkozó klímavédők úgy vélik, hogy erre a szövetségi szintű jogszabályi elköteleződés nem elegendő, a klímaválságot ugyanis helyben kell leküzdeni.

Az egyik fiatal aktivista, Alena Hochstadtot például – beadványa szerint – félelemmel tölti el, hogy Hessen tartományban nincs jövője.

A mecklenburg-elő-pomerániai Hannes Damm pedig azért panaszkodott, hogy hiába az ő tartományában hasznosítható leginkább a szélenergia és a napfény, nincs jogalkotási szándék erre vonatkozóan.

Megjegyzendő, hogy nemcsak ez az öt tartomány áll a klímavédők célkeresztében. Hasonló eljárások indultak Bajorországgal és Észak-Rajna-Vesztfália, valamint Brandenburg tartományokkal szemben is. 

A klímavédők nem teljesen sikertelenek: egy áprilisi német szövetségi alkotmánybírósági határozat fiatalok egy csoportjának sikeréről tanúskodik:

Karlsruhe ugyanis határozott arról, hogy a német szövetségi szintű klímavédelmi törvény részben alkotmányellenes.

Éppen ezért – áll a határozatban – a szövetségi parlamentnek a 2030 utáni időszakra vonatkozóan felül kell bírálnia azokat a klímacélokat, amelyeket korábban megállapított. A német kormánynak 2022. december 31-ig kell összhangba hoznia a szabályozást az Alaptörvénnyel.

Kép: MATTHIAS BALK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés