Ezt látja Rod Dreher Orbán Viktorban

2021. szeptember 14. 13:16

Tudja, hogy Magyarországot rendre autoriter államként állítják be, de Budapesten tapasztalata szerint mindenki szabadon elmondhatja a véleményét.

2021. szeptember 14. 13:16
Benjamin Wallace-Wells

"Múlt áprilisban az egyébként luisianai Baton Rouge-ban élő Rod Dreher konzervatív közíró egy (…) a Danube Institute által szervezett négy hónapos ösztöndíjprogram keretében Budapestre érkezett. 

(…)

Érdekes időpontválasztás volt ez arra, hogy valaki Magyarországra jöjjön. Orbán és pártja, a Fidesz már 2010 óta kormányon van, és számos tekintetben átalakította az ország szerkezetét. (…) Jövőre Orbán ismét az újraválasztásért indul. Magyarország többi pártja egy Orbán-ellenes koalíciót szervezett, magasra emelve a téteket.

(…)

Némi vacsora- és eseménymeghívásnak eleget téve, valamint Budapest kényelmes közösségi közlekedési eszközein végrehajtott szemlélődést követően Dreher elkezdett különvéleményt megfogalmazni Magyarország politikai helyzetéről. »Nagyjából 10 napon tartózkodtam [Magyarországon] azelőtt, hogy rájöttem volna arra, hogy egész egyszerűen 80-90 százalékban hamis az országgal kapcsolatban megfogalmazott amerikai narratíva« – ezt nem is olyan régen közölte velem.

Tudja, hogy Magyarországot rendre autoriter államként állítják be, de Budapesten tapasztalata szerint mindenki szabadon elmondhatja a véleményét.

(…)

Magyarországon Dreher nagyjából egyfajta a magyar miniszterelnökhöz közeli elit és nemzetközi miliőn haladt át, amelynek tagjai egyébként úgy tekintenek magukra, mint egy népnemzeti reakció képviselőire a nemzetközi hatalommal szemben. (…) Orbán pártjának vezető politikusaival folytatott beszélgetései során Dreher megtudhatta, hogy ezek a politikai vezetők valóban tartanak attól, hogy jövőre elveszíthetik a választást. Ezzel Dreher vissza is vághatott Orbán nyugati bírálói számára: az autoriterek nem félnek a választásoktól. 

(…)

Dreher azt mondta nekem: »Bánkódnom kellene amiatt, ahogyan Orbán Viktor a CEU-val (…) elbánt, amikor a saját országomban baloldali professzorok és adminisztrátorok lényegében ellehetetlenítik egy nem-woke professzor vagy hallgató számára a campusi (…) életet, vagy akár magát a létezést is? Ugyan.« Majd így folytatta: »Mindenkinek oldalt kell választania (…) Orbán nem szent, de tudom, hogy melyik oldalon állok.«

Kapcsolódó cikkek

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
states
2021. december 10. 18:11
A komcsinácikat ilyenkor üti meg a laposguta.
naftalinernő
2021. október 06. 13:35
Kicsit (vagy nagyon) groteszk, hogy az a nyugat szapul bennünket folyton, ahol mindennapos jelenség a baloldal diktatúrája. Emlékezzünk, hogy az USA-ban letiltották Trump közösségi oldalait a választások idején, hogy Németországban felülről tiltották meg a rendőrségnek, hogy a migránsokkal kapcsolatban elmondhassák az igazságot, hogy már nem tudom, melyik országban az osztályfotózáshoz készülődve le akarták vetetni az egyik gyerek nyakából a keresztet az iskolából, mondván, hogy az sérti a bevándorlók érzékenységét, de a muszlim lányok fejkendője maradhatott. És ezek a dolgok csak a jéghegy csúcsai. Ezzel szemben Magyarországon mindenki szabadon szidhatja Orbánt és a rendszert, mindenki elmondhatja a migránspárti mondókáját is. Persze az identitások rombolására szakosodott álliberálisok nehezen viselik el, hogy nincs könnyű dolgok, hogy Orbán meg akar védeni olyan dolgokat, mint a nemzet, a keresztény kultúra, a család, vagy éppen az egyén identitása. Nyugaton gyökértelenné váltak az emberek. Ott már rég kiirtották Istent, a hazát, legutóbb a családot, és most már az egyén identitásának a megtörése van soron. Az emberek teljes tébolyukban már olyan alapvető dolgokkal sincsenek ott tisztában, hogy férfiak-e vagy nők, ami pedig szerintem fontos lenne az önazonosság megőrzéséhez. A nyugati ember egy képlékeny, gyenge takonygombóccá vált, akinek nincs Istene, nincs hazája, nincs családja, de most már nemi identitása sem.
csapláros
2021. október 06. 13:33
Stop-polj inkább zoknit...:)))
Deplorable
2021. október 06. 13:30
Szemben veled, aki mindenütt lófaszt lát, különösen, mikor tükörbe néz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik