Ezt látja Rod Dreher Orbán Viktorban

2021. szeptember 14. 13:16

Benjamin Wallace-Wells
New Yorker
Tudja, hogy Magyarországot rendre autoriter államként állítják be, de Budapesten tapasztalata szerint mindenki szabadon elmondhatja a véleményét.

"Múlt áprilisban az egyébként luisianai Baton Rouge-ban élő Rod Dreher konzervatív közíró egy (…) a Danube Institute által szervezett négy hónapos ösztöndíjprogram keretében Budapestre érkezett. 

(…)

Érdekes időpontválasztás volt ez arra, hogy valaki Magyarországra jöjjön. Orbán és pártja, a Fidesz már 2010 óta kormányon van, és számos tekintetben átalakította az ország szerkezetét. (…) Jövőre Orbán ismét az újraválasztásért indul. Magyarország többi pártja egy Orbán-ellenes koalíciót szervezett, magasra emelve a téteket.

(…)

Némi vacsora- és eseménymeghívásnak eleget téve, valamint Budapest kényelmes közösségi közlekedési eszközein végrehajtott szemlélődést követően Dreher elkezdett különvéleményt megfogalmazni Magyarország politikai helyzetéről. »Nagyjából 10 napon tartózkodtam [Magyarországon] azelőtt, hogy rájöttem volna arra, hogy egész egyszerűen 80-90 százalékban hamis az országgal kapcsolatban megfogalmazott amerikai narratíva« – ezt nem is olyan régen közölte velem.

Tudja, hogy Magyarországot rendre autoriter államként állítják be, de Budapesten tapasztalata szerint mindenki szabadon elmondhatja a véleményét.

(…)

Magyarországon Dreher nagyjából egyfajta a magyar miniszterelnökhöz közeli elit és nemzetközi miliőn haladt át, amelynek tagjai egyébként úgy tekintenek magukra, mint egy népnemzeti reakció képviselőire a nemzetközi hatalommal szemben. (…) Orbán pártjának vezető politikusaival folytatott beszélgetései során Dreher megtudhatta, hogy ezek a politikai vezetők valóban tartanak attól, hogy jövőre elveszíthetik a választást. Ezzel Dreher vissza is vághatott Orbán nyugati bírálói számára: az autoriterek nem félnek a választásoktól. 

(…)

Dreher azt mondta nekem: »Bánkódnom kellene amiatt, ahogyan Orbán Viktor a CEU-val (…) elbánt, amikor a saját országomban baloldali professzorok és adminisztrátorok lényegében ellehetetlenítik egy nem-woke professzor vagy hallgató számára a campusi (…) életet, vagy akár magát a létezést is? Ugyan.« Majd így folytatta: »Mindenkinek oldalt kell választania (…) Orbán nem szent, de tudom, hogy melyik oldalon állok.«

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hat évtized és nem disszidáltál ebből a pokolból? Mi vagy te, köldöknéző?


Kanmacska 2021. szeptember 14. 16:36

4
63

Orbán áll a jó oldalon.
Hajrá Magyarország!

És Kína?
Meg a Kínai Kommunista Párt?
Azok már szart sem érnek????

Most érkezett:

Elhalasztják a Vadászati Világkiállítást a járványhelyzet súlyosbodása miatt.
A Könyvfesztivált mentesítik a járványintézkedések alól, így az korlátozások nélkül megtartásra kerül.

Vagyis fordítva.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés