Mark Zuckerberg egy elvek nélküli ember?

2021. október 21. 15:51

Walt Mossberg
The New York Times
Steve Jobst és Bill Gatest is jól ismertem. Megalománok voltak, de legalább voltak elveik.

Kara Swisher:  (…) „Korábban komoly veszélyforrásnak neveztem a Facebookot. Ön pedig rákként hivatkozott rá. Ez azelőtt történt, hogy a Faceookról terhelő hírek jelentek meg. De ne szaporítsuk a szót, hogyan jellemezné a vállalatot ma?

Walt Mossberg: Egy valóban toxikus cégről van szó. Keressünk egy jó szinonimát a veszélyforrására és a rákra. Toxikus, mérgező. Először is nem követik saját szolgáltatási feltételeiket, ami a minimum lenne. Más szóval, amit mondanak az nem állja meg a helyét, nem érvényesítik a saját szabályaikat. Egyszerűen hazudnak. Világos, hogy kétes tevékenységeket is folytatnak, de tagadják. Aztán végül kiderül az igazság. Így vagy úgy, valaki kiszivárogtatja, a szivárogtató az igazoló dokumentumokat lobogtatja. Fárasztó ez az egész, és szörnyen ártalmas a közösségi média piaca számára. 

Öt óriási technológiai cég oligopóliuma van. De azt gondolom, hogy a Facebook körüli botrányok és visszaélések csak a Facebookot jellemzik. Úgy vélem, hogy a Facebook a legrosszabbul menedzselt digitális platform. Régen Steve Jobst és Bill Gatest is jól ismertem. Imádták a milliárdjaikat. Mindketten megalománok voltak, legalábbis bizonyos értelemben. Nagyon kellemetlen társaság tudtak lenni, de voltak elveik. Ismerték azt is, hol a határ.  Mark Zuckerberggel való találkozásaim során soha nem tudtam felfedezni semmilyen alapelvet, amelyet követne. 

(….)

Kara Swisher: (…) Valahogy körülvesznek minket ezeket a technológiai cégek. Ők nincsenek kiszolgáltatva senkinek, mi viszont ki vagyunk szolgáltatva nekik, méghozzá sok szempontból. Hogyan vélekedik ezekről a nagy hatalommal bíró emberekről, akiket gyermekkora óta ismer? És mégis mit jelent ez a hatalom a jövőre nézve?

Walt Mossberg: Semmikép sem egészséges helyzet. Nem jó. Sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de sok múlik a kormányon. Az internetet ebben az országban találták fel. Mégis az USA az egyik olyan ország a világon, amely átfogó szabályozással, legalábbis ami az online világ szereplőit illet, nem rendelkezik. 

A tennivaló adott, és tudom, hogy könnyen lehet, hogy csak a soron következő, új összetételű Kongresszus fogja ezt napirendre tűzni. De amint lesz rá alkalom, el kell fogadni egy átfogó adatvédelemi, nemzetbiztonsági és biztonságos internetet garantáló törvényt, amely nemcsak szabályozza ezeket az embereket, hanem korlátokat szab nekik. Ez sok kérdést magában foglalna, köztük az algoritmusok átláthatóságát is. 

Aztán itt egy másik téma, a trösztellenes szabályozások. A Reagan-kormányzat által megszabott trösztellenes doktrína már nem működik. Tudjuk jól, hogy az oligopólium mind az öt tagjával az az egyik probléma, hogy olyan kis cégeket vásárolnak fel, melyek a vetélytársaik lehetnének. Néha egyszerűen csak megszüntetik őket, a mérnököket pedig átveszik. Néha ők veszik át az irányítást a cégen belül. De ennek az innováció érdekében véget kell vetni. 

Tehát szükségünk van egy új trösztellenes törvényre, amely ezzel a problémával foglalkozik, mert nem hiszem, hogy ez régebben probléma volt. A most hatályban lévő trösztellenes törvények felett eljárt az idő és a kormányzati szervek működése elavult. Tehát új hatóság felállítására van szükség. Erről eset már szó korábban is a meghallgatásokon, valamint írtam is róla. Szükségünk van egy új szabályozó és ellenőrző szervre, vagy egy külön bíróságra, ami csak trösztellenes kérdésekkel foglalkozik. Tudom, hogy ebben a kérdésben lenne megállapodás a két párt között, de mindkét párt alapvetően másként közelíti meg a problémát.” 

Walt Mossberg amerikai tech újságíró, 1991 és 2013 között a Wall Street Journal technológiai rovatának vezetője volt. 
 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés