Szigorúbban büntetnék az álhírterjesztést Szlovákiában

2021. december 1. 16:00
Az oltásellenesség visszaszorításában is komoly szerepet játszhat az új törvény.

A szlovák igazságügyi minisztérium egy olyan jogszabálymódosításon dolgozik, amely lehetővé tenné az egészségügyi dezinformáció terjesztésének szigorú büntethetőségét – adta hírül az Aktulity hírportál.

A rendőrség és az egészségügyi tárca egyszerűen tehetetlen,

a jelenleg hatályos szabályozás ugyanis nem teszi lehetővé a rendőrségi eljárás megindítását az álhírterjesztőkkel szemben, amíg az álhír hatására közvetlen egészségkárosodás nem következik be. 

Az egészségügyi álhíreket terjesztő portálok mögött álló személyek elleni fellépést Szlovákiában az is megnehezíti, hogy az oldalak tulajdonosait csak hosszadalmas, gyakran európai és nemzetközi nyomozás keretében lehet csak megtalálni. Azokkal szemben pedig, akik tovább osztják ezeket a félrevezető tartalmakat nem tudnak hatékonyan fellépni,

ez pedig a koronavírus-járvány idején rendkívül nagy kihívást jelent a hatóságok számára. 

Daniel Milo, a Globsec munkatársa, aki korábban a szlovák Belügyminisztérium extrémizmus-szakértőjeként dolgozott rámutatott, hogy erősen hiányosak a szlovák jogszabályok, túl sok a jogi kiskapu. Olyan törvényi keretrendszer kidolgozása szükséges, amely a dezinformáció mai terjedésének fórumait és eszközeit is figyelembe veszi. Így nemcsak azokat büntetni, akik álhírek gyártásával foglalkoznak, hanem azokat is, akik szándékosan tovább osztják a megtévesztő tartalmakat és ezzel veszélybe sodorják mások életét. 

Ezért a Büntető Törvénykönyvet új paragrafussal kellene kiegészíteni, amely egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná az álhír készítőit. Nagymértékű károkozás esetében pedig négytől tíz évig terjedő börtönbüntetés kiszabására lenne szükség – véli a szakértő. 

A tervezett módosítás tartalma még nem ismert, de

várhatóan a törvénytervezet visszaszoríthatja dezinformációval kapcsolatos visszaéléseket Szlovákiában, melyek hátterében gyakran oltásellenes politikusok állnak.

Nemrég a SMER-SD (Irány – Szlovák Szociáldemokrácia) egyik politikusa, L’ubos Blaha került botrányba, miután saját Facebook oldalán megosztott egy hatperces oltásellenes videót a vakcinákról. A videót egy nap alatt több mint 364 ezren nézték meg és 20 ezer megosztást kapott. A Facebook viszont álhírterjesztés miatt törölte a tartalmat, és Blaha cenzúrával vádolta meg a közösségi oldalt, majd újra megosztotta a videót.

Fotó: Pixabay

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés