Szigorúbban büntetnék az álhírterjesztést Szlovákiában

2021. december 01. 16:00

Az oltásellenesség visszaszorításában is komoly szerepet játszhat az új törvény.

2021. december 01. 16:00
null

A szlovák igazságügyi minisztérium egy olyan jogszabálymódosításon dolgozik, amely lehetővé tenné az egészségügyi dezinformáció terjesztésének szigorú büntethetőségét – adta hírül az Aktulity hírportál.

A rendőrség és az egészségügyi tárca egyszerűen tehetetlen,

a jelenleg hatályos szabályozás ugyanis nem teszi lehetővé a rendőrségi eljárás megindítását az álhírterjesztőkkel szemben, amíg az álhír hatására közvetlen egészségkárosodás nem következik be. 

Az egészségügyi álhíreket terjesztő portálok mögött álló személyek elleni fellépést Szlovákiában az is megnehezíti, hogy az oldalak tulajdonosait csak hosszadalmas, gyakran európai és nemzetközi nyomozás keretében lehet csak megtalálni. Azokkal szemben pedig, akik tovább osztják ezeket a félrevezető tartalmakat nem tudnak hatékonyan fellépni,

ez pedig a koronavírus-járvány idején rendkívül nagy kihívást jelent a hatóságok számára. 

Daniel Milo, a Globsec munkatársa, aki korábban a szlovák Belügyminisztérium extrémizmus-szakértőjeként dolgozott rámutatott, hogy erősen hiányosak a szlovák jogszabályok, túl sok a jogi kiskapu. Olyan törvényi keretrendszer kidolgozása szükséges, amely a dezinformáció mai terjedésének fórumait és eszközeit is figyelembe veszi. Így nemcsak azokat büntetni, akik álhírek gyártásával foglalkoznak, hanem azokat is, akik szándékosan tovább osztják a megtévesztő tartalmakat és ezzel veszélybe sodorják mások életét. 

Ezért a Büntető Törvénykönyvet új paragrafussal kellene kiegészíteni, amely egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná az álhír készítőit. Nagymértékű károkozás esetében pedig négytől tíz évig terjedő börtönbüntetés kiszabására lenne szükség – véli a szakértő. 

A tervezett módosítás tartalma még nem ismert, de

várhatóan a törvénytervezet visszaszoríthatja dezinformációval kapcsolatos visszaéléseket Szlovákiában, melyek hátterében gyakran oltásellenes politikusok állnak.

Nemrég a SMER-SD (Irány – Szlovák Szociáldemokrácia) egyik politikusa, L’ubos Blaha került botrányba, miután saját Facebook oldalán megosztott egy hatperces oltásellenes videót a vakcinákról. A videót egy nap alatt több mint 364 ezren nézték meg és 20 ezer megosztást kapott. A Facebook viszont álhírterjesztés miatt törölte a tartalmat, és Blaha cenzúrával vádolta meg a közösségi oldalt, majd újra megosztotta a videót.

Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Régimikron
2021. december 17. 17:28
Ha mégis bebizonyosodna néhány apró malőr az ótásokkal, akkor sittre megy a fél világ közmédiája? Ja nem. Koronavírusban halna meg a kutató, hogy frappáns legyen a történet.
A ráció prófétája
2021. december 17. 17:27
"A szlovák igazságügyi minisztérium egy olyan jogszabálymódosításon dolgozik, amely lehetővé tenné az egészségügyi dezinformáció terjesztésének szigorú büntethetőségét" Egy ilyen elkélne itthon is. Ugye a homeopátia is a hatálya alá esne?
garabonciás
2021. december 07. 21:27
kíváncsi vagyok, ezt nálunk mikor merik meglépni
tölgy
2021. december 03. 14:51
Ejnye! Már azt hittem - a címet olvasván -, hogy a szlovákok kitiltják jourovát, az EB-t EP-t Szlovákiából. (a magyar ellenzéknek hazudottakat csak azért nem, mert csak kampányidőszakban látogatnak el hozzájuk szlovák pártoknak kampányolni)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik