Finnország fővárosa Izrael ellen fordult

2021. december 02. 12:59

A baloldali pártok arra kötelezik a városi tisztviselőket, hogy akadályozzák meg Helsinki együttműködését zsidó és izraeli cégekkel.

2021. december 02. 12:59
Risto Huvila

„Finnország vezető lapja, a Helsingin Sanomat a napokban arról számolt be, hogy Finnország fővárosa, Helsinki ügyvédék segítségével kíván fellépni Izraellel szemben. Az események középpontjában a városvezetés november 8-án hozott döntése áll, amely arra kötelezi a városi tisztviselőket és jogászokat, hogy akadályozzák meg a város együttműködését azokkal a cégekkel, amelyek „hasznot húznak az illegális izraeli megszállásból” a Helsinkitől 4 ezer kilométerre fekvő Júdeában és Szamáriában. Mindezt főleg izraeli/zsidó tulajdonú vállalkozásokat érintene, amelyek egyébként arabokat és zsidókat egyaránt kiszolgálnak, ellátnak ezeken a területeken.

A lépést a város jogi osztálya felülvizsgálta és elutasította, miután arra a megállapításra jutottak, hogy jogilag lehetetlen megvalósítani a tervet. Ennek ellenére a város önkormányzatának vörös-zöld tagjai, akik nem értettek egyet a válasszal, ragaszkodtak ahhoz, hogy ismét bocsátsák szavazásra a kérdést és kerüljön az ügy a jogászok elé. A városi testület ezt követően 8:7 arányban jóváhagyta a kezdeményezést, a konzervatívok és a jobboldali pártok mind ellene szavaztak. A Helsingin Sanomat örömét fejezte ki a döntés kapcsán, és a politikusok bátorságát, értékrendjüket dicsérte. 

A Szociáldemokrata Párt, a Zöldek és a baloldali szövetség közgyűlési tagjainak döntése nemcsak a korlátozott történelemismeretre világ rá, hanem azt is bizonyítja, hogy mindannyian antiszemita gondolkodásúak. Számukra Izrael – az egyetlen zsidó állam a világon és a Közel-Kelet egyetlen demokráciája – az egyetlen ország, amellyel szemben Helsinki szankciókat kíván bevezetni. Izrael mellett a bojkott a zsidók tulajdonában lévő vagy általuk vezetett cégeket célozza még. Ismerősen hangzik, nem? 

A városvezetés döntése az 1930-as évek német társadalmát idézi, amikor a zsidókat és vállalkozásaikat először zaklatták, majd üldözték, és végül apránként elpusztították. Az antiszemitizmus a gondolatoktól, beszédektől, írásoktól a konkrét politikai döntésekig jutott, és az antiszemitizmus 1938. november 9-én, a kristályéjszakán a zsinagógák és a zsidó tulajdonban lévő üzletek felgyújtásához vezetett. Mindössze hét évvel később hatmillió zsidót gyilkolt meg a náci rezsim a holokauszt során. Kissé groteszk, hogy a kristályéjszaka emléknapját éppen azon a napon ünnepelték, amikor megjelent a Helsingin Sanomat híre. A városvezetés döntése ugyanezt az antiszemita szellemiséget tükrözi.

(…)

Helsinki egy azon helyek közül, ahol az antiszemitizmus erősödik, helyi és kormányzati szinten egyaránt megfigyelhető ez. A politikusok gyakran az „emberi jogokért folytatott harcnak” álcázzák antiszemita fellépéseiket, de facto viszont az egész az antiszemitizmusról szól, mindig a zsidókat és Izraelt veszik célba.

Itt az ideje, hogy a választott tisztségviselők, üzleti vezetők és aktivisták megértsék, hogy a békés megoldás előmozdítása a Közel-Keleten és a zsidó közösségek biztonsága szerte a világon az emberek összefogásáról szól, nem pedig a zsidók vagy az izraeliek megbélyegzéséről.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2022. január 03. 22:54
Nem haver a Vera .
Gyzoltan
2022. január 03. 06:40
"Ez az, amit Magyarország fővárosa nem mer megtenni. A kormánya sem." Szokták mondani; pedig igény lenne rá! De ez elképzelhetetlen Budapest vonatkozásában, melyet egyre többen vélnek, és neveznek "Judapestnek", jogosan, vagy jogtalanul, gondolom, vallási hovatartozás arányában... Egy biztos, a város tele van "szennyezve" zsidó terekkel, utcanevekkel, emléktáblákkal, botlókövekkel, alapítványokkal, jogvédőkkel, meg mifenékkel... Szembetűnő a zsidóság túlreprezentáltsága, no nem, ez felsorolhatatlan... Inkább Spiróra hivatkoznék, ki nyilvánosságra hozta a lista könnyebb felét, hogy hol nincs zsidó dominancia, vagy éppen zsidó hegemónia magyar viszonylatban...
matykox
2021. december 25. 21:35
N a, itt az új középkor hajnalának újabb jele: városállamok újjáalakulása. Mit mondjka, nagy jövő vár rájuk.
Akitlosz
2021. december 25. 21:33
Ez az, amit Magyarország fővárosa nem mer megtenni. A kormánya sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik