Megvétózta az eutanázia-törvényt a portugál elnök

2021. december 02. 11:33

Marcelo Rebelo de Sousa alkotmányos aggályokra hivatkozik, de az igazság az, hogy egy igazi politikai stratégával állnak szemben a baloldali pártok.

2021. december 02. 11:33
null
Gergi-Horgos Mátyás

Portugália elnöke megvétózta a parlament által elfogadott törvénytervezetet, amely lehetővé tette volna az eutanázia legalizálását. Marcelo Rebelo de Sousa szerint a javaslat az orvosilag asszisztált halál igénylésének feltételeit nem határozta meg elég körültekintően. Az elnök, hívő katolikusként eddig is erősen kritikus álláspontot képviselt a javaslat első tervezetének beterjesztése után.  

Az elnök álláspotja a második szövegváltozat elkészítésekor sem változott.

Indoklása szerint a jogalkotó pontatlan törvényt küldött hozzá elfogadásra, az eutanáziát ugyanis halálos betegség esetében lehetne kérni, de a törvényben több helyen is gyógyíthatatlan betegséget említenek, míg más passzusokban „súlyos betegség” szerepel. Alapvetően az elnöki vétó nem akadályozná sokáig a honatyák munkáját, a parlament felülírhatná azt, vagy élhetne a kifogásolt paragrafusok módosításának jogával. 

Ugyanakkor az elnöki döntés mögött az is szerepet játszik, hogy a parlament legkorábban január végén, vagyis a választások után hozhat döntést a törvénytervezet sorsáról. Kérdéses, hogy a javaslat mögött álló politikai erők a voksolás után is képesek lesznek-e megtartani az eutanázia-törvény mögötti biztos többséget. Tehát

az elnöki vétó időzítése korántsem nevezhető véletlennek, igazi reálpolitikusra vall a döntés. 

A portugál politikai szereplőket erősen megosztotta az elnöki vétó. A Baloldali Blokk politikusa egyenesen cinizmusnak nevezte a döntést. Pedro Filipe Soares szerint a választások után felálló parlament leszámol majd az elnök „embertelen döntésével”. Az eutanázia ugyanis előbb vagy utóbb legális lesz az országban – tette hozzá a szélsőbaloldali politikus. Ezzel szemben a kormánypárti szocialista képviselő, Isabel Moreira kevésbé radikális hangnemben értékelte az elnök döntését, de egyetértett Soares-el, hogy az elnök saját politikai nézetei, nem pedig alkotmányos aggályai miatt dobta vissza a tervezetet. 

Portugáliában az eutanázia legalizálása egy végeláthatatlan folyamattá vált.

A törvénytervezet idén elfogadott első változatával sem értett egyet az elnök, így az az alkotmánybíróság elé került. A bírák egyetértettek Rebelo de Sousa álláspontjával, mondván a törvény pontatlanul, nem elég egyértelműen határozta meg, hogy milyen esetekben alkalmazható az eutanázia. Ezt követően a tervezetet ismét beterjesztették a törvényhozás elé, amit novemberben a parlament jóváhagyott. Az elnöki vétó a politikai pártok között húzódó megosztottság miatt a lehető legrosszabbkor érkezett. 

Amennyiben a jövő évi választások kimenetele az eutanáziát pártoló erőknek kedvez, akkor is

fennáll annak a veszélye, hogy ismét kisebbségi kormány alakul Portugáliában.

Így az orvosilag asszisztált halál kérdésköre továbbra is a levegőben lóg, úgy néz ki a dél-európai ország egyelőre nem csatlakozik az eutanáziát már legalizált európai országhoz, Hollandiához, Belgiumhoz, Luxemburghoz és Spanyolországhoz. Utóbbi államban a szocialista-kommunista vezetés idén tett pontot az ügy végére, az erről szóló elemzésünket itt olvashatja.  

Fotó: Pedro Fiuza / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Barna Kutya
2021. december 09. 18:34
Pontosan erről van szó! Először önkéntes, utána már visznek akiket gondolnak. Volt már erre példa a történelemben. Más: A biztosító szól az orvosnak, hogy magasak a költségek, amit fizetni kell, lehet, hogy bonust ajánl annak a beteg hozzátartozójának akinek a gyógykezelésére már nem akar költeni. Azt mondjátok hogy ez sci-fi, de az a tapasztalat, hogy ami a fantázia világában megjelenik az előbb-utóbb a való életben is. A másik az, hogy megmérgezi az orvos-beteg bizalmi viszonyt is. Mindenesetre ez is bizonyítja, hogy a kommunizmus és a fasizmus rokon eszmék.
csoda
2021. december 09. 18:01
Az a probléma, hogy borítékolható, hogy progresszívék egyhamar kivennék a döntést az egyén kezéből és egyszercsak azt veszed észre, hogy a te életed szart sem ér, mert mások úgy döntöttek, hogy jobb a társadalomnak, ha meghalsz.
masikhozzaszolo
2021. december 08. 19:16
Most, hogy széthajtogattam a papírt, amin azt írta: akarok meghalni, látom, hogy nem is. Nem akarok meghalni.
Augustus1
2021. december 08. 19:16
Mit jelent az, hogy "az életet már nem lehet életnek nevezni"? Meg tudod mondani, mikor lehet, és mikor nem lehet? Vagy ez esetleg olyan kérdés, aminek az eldöntését jobb Isten hatáskörébe utalni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik