Laura Codruța Kövesi: Nem létezik korrupciótól mentes állam Európában

2021. december 15. 9:39
Az Európai Ügyészség vezetője szerint nem lehet folyton a kelet-európai országokra mutogatni, ha visszaélésekről van szó.

Laura Codruța Kövesi az Európai Ügyészség főügyésze a Neue Zürcher Zeitung lapnak adott interjújában arról beszélt, hogy az Unión belül egyetlen tagállam sem mentes a csalástól és a korrupciótól. Mindig nagy a kockázata annak, hogy a finanszírozás nem a megfelelő helyre kerül, főleg abban az esetben, ha a pénzeszközöket gyorsan és rugalmasan kívánják elosztani, ahogy az most a világjárvány esetében történik.

Az Európai Ügyészség a vezetője szerint hatékonyan fel tudja venni a harcot a határokon átnyúló korrupcióval, csalással és pénzmosással szemben. 

Kövesi úgy véli, hogy a tagállamok mindig is aggódtak amiatt, hogy túl sok szuverenitást kell feladniuk. Ez érthető is, hiszen 22 különböző nemzeti jogszabállyal és 22 különböző jogi kultúrával találkozunk. Ezért olyan eljárásokra van szükség az Európai Ügyészség részéről, amelyek lehetővé teszik az együttműködés valamilyen formáját a tagállamokkal.
 
Nem igaz az a felvetés, miszerint Európa keleti részén magasabb a korrupció, mint Nyugaton. Az emberek az Európai Unióban mégis szeretnek ujjal mutogatni Kelet-Európára, ha csalásról és jogállamiságról van szó. Ez nem igazságos, hiszen

„Európában egyetlen ország sem tiszta”, ha csalásról vagy korrupcióról van szó. 

Példaként hozhatók fel erre azok az adatok, amelyek azt mutatják, hogy az Európai Uniónak önmagával szemben több mint 300 milliárd eurós kereskedelmi többlete van. Ez elméletileg lehetetlen. Az Unión belül az exportnak és az importnak ki kell egyensúlyoznia egymást, így a jelentős többlet csakis áfacsalásokkal magyarázható.

A korrupcióval kapcsolatban megjegyezte, a romániai Korrupcióellenes Ügyészség korábbi vezetőjeként azt tapasztalta, hogy a jelenség kiterjedt társadalmi beágyazottsággal bír. Évente körülbelül ezer ember ellen indítottak eljárást, a korrupciógyanús esetek száma azonban mégse csökkent. Kövesi szerint mindez azt jelezte számára, hogy

a korrupció a polgárok mentalitásának részét képezi, amit a jogász Románia esetében a kommunista diktatúra egyik örökségeként aposztrofált.

A lengyel és a magyar jogállamiság helyzetét illetően Kövesi úgy nyilatkozott, a politikai megközelítésből nem szeretne nyilatkozni, hiszen nem politikus. Azt azonban megjegyzi, hogy nem lehet Európát egyszerűen Nyugatra és Keletre, valamint Északra és Délre felosztani. Európa minden részén találkozhatunk az igazságszolgáltatás elleni támadásokkal. Minden egyes tagállamnak megvan a saját problémája, amelyet kezelnie kell.

Szemlézte: Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát, ezt mi tudjuk a legjobban egész Európában.
Ill. Fekete-Afrika nagyobbik felére is irigykedhetünk korrupciós ügyek kezelésében...

Völner államtitkár úr és 132 társa sokat tudnak erről.

Jó nagyot változott. Miért?????

Ez az interjú csak a beetetés-megtévesztés része.
Nem véletlenül éppen őt találta meg a Soros-irányítás erre a posztra.
"az Európai Uniónak önmagával szemben több mint 300 milliárd eurós kereskedelmi többlete van. Ez elméletileg lehetetlen. Az Unión belül az exportnak és az importnak ki kell egyensúlyoznia egymást, így a jelentős többlet csakis áfacsalásokkal magyarázható."
Ez viszont, tény, amelyet nem lehet letagadni, és Soros szempontjából sokkal előnyösebb, ha az "objektív" OLAF-főnök mondja ki mintha Orbán Viktor tenné...
Ez a 300 milliárd euró - hatalmas összeg - csak a jéghegy látható része, az egész Unió spekuláns-monopóliumok uralma alatt áll, de ettől is törvénytelenebb a tech-média véleménymonopóliuma.
Ezek beszélnek jogállami keretekről...

Az persze nem korrupció, ha egy nagy mintademokrácia politikusa kilépve az állami szolgálatból egy nagy cég igazgatótanácsába csöppen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés