Lekerülhet Luther Márton neve a berlini utcákról

2021. december 21. 15:26
A reformáció atyját és további közel 300 személyt, köztük Konrad Adenauert antiszemitizmussal vádolják.

Egy, a berlini tartományi szenátus megbízásából készült tanulmány szerint

Németország fővárosában 290 közterület viseli olyan történelmi személyiség nevét, akik összefüggésbe hozhatók az antiszemitizmussal. 

A Felix Sassmannhausen politológus által vezetett kutatócsoport dokumentuma aláhúzza ugyanakkor, hogy az esetek kétharmadában elkerülhető lenne az átnevezés, ha a táblákon rövid magyarázat segítené a személyek „kontextusba helyezését”. 

A felülvizsgálandó közterületek között van a reformáció szellemi atyjáról, Luther Mártonról elnevezett utca is. Luther Márton zsidóellenes írásokat publikált, és hozzájárult a keresztény indíttatású antiszemitizmus széles körű elterjedéséhez – áll a tanulmányban. 

A dokumentum készítői több olyan utca, út és tér esetében is felülvizsgálatot javasolnak, melyek közismert személyiségek tiszteletére lettek elnevezve.

Ilyen többek között Richard Wagner zeneszerző, a Grimm testvérek, valamint Nyugat-Németország első kancellárjára, Konrad Adenauer nevét viselő közterületek.

A tartomány antiszemitizmus elleni fellépésért felelős biztosa, Samuel Salzborn úgy véli, hogy a 2017-es Luther-év egy elvesztegetett lehetőség volt arra, hogy a reformátor nézeteivel szembenézzenek. Azt akarom, hogy a problémát [Luther antiszemitizmusát] hathatósabban megvizsgáljuk – tette hozzá Salzborn.

Felix Sassmanhausen szerint az utcák elnevezése körüli vita nem tekinthető egyszerűen lakcímkérdésnek, hanem sokkal inkább olyan társadalmi nézeteket tükröző történelmi lenyomatoknak, amelyek a mai világban nem tolerálhatók.

Fotó: Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 118 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Marx 1856-os írásából, amely a The New York Tribune-ban jelent meg, Az orosz kölcsön cím alatt:

“Tudjuk, hogy minden zsarnok mögött ott áll a zsidó, mint minden pápa mögött egy jezsuita. … a háborúk hasznossága, amelyet a kapitalisták felkorbácsolnak megszűnne, ha az nem a zsidók érdekében lenne, hogy az emberiség értékeit ellopják. …A tény, hogy a zsidók olyan erősek lettek, hogy a világon folyó életet veszélyeztetik, késztet bennünket arra, hogy nyilvánosságra hozzuk szervezeteiket és céljaikat, hogy azok szaga felébreszthesse a világ munkásait, hogy harcoljanak e rákfene megsemmisítéséért.”
Forrás: Richard Wurmbrand: Marx és a Sátán, Crossway Books, 1986, 41.old.

"A tartomány antiszemitizmus elleni fellépésért felelős biztos"
Ja, hogy nekik ilyen is van? Most megértettem valamit Németországból.

Ilyen a liberálbolsevik 'eltörléskultúra'. Luthert és Adenauert törlik az utcákból, az ott lakó Mohamedek pedig - akik, ha tehetnék, a kipát a nyakuknál vágnák le a zsidókról - állampolgárságot kapnak.

Ha csupa szentről neveznének el bármit is, akkor sem lenne megszüntethető a probléma, mert az ő életükben is lehetne találni kifogásolnivalót...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés