Ideje ráeszmélni a kriptovaluták jelentette veszélyre

2021. december 29. 14:00

James Comey
The Times
2022-nek annak az évnek kell lennie, amikor a törvényalkotók szabályozzák az alternatív fizetési eszközöket.

„Néhány ember számára a bitcoin – és általában a kriptovaluta – a forradalom megtestesítője. Egy alternatív, demokratikus fizetőeszköz, amely a központi bankok hatalmával száll szembe.

Mások számára a bitcoin egy befektetés, az aranyhoz hasonló fedezeti funkciót tölti be. Sokakat pedig nem maga a kriptovaluta érdekel, hanem a mögötte lévő blokklánc technológia, amely teljesen átalakítja a világ pénzügyi rendszerét. Mégis egyesek inkább a gyors meggazdagodást célzó spekulációt és a névtelenséget kihasználó pénzmosási lehetőséget látják az alternatív valutában, ami egy Ponzi-sémára épül. 

Bárhogy is legyen, 2022-nek annak az évnek kell lennie, amikor a törvényalkotók szabályozzák a mára mindenhol megtalálható és valódi veszélyeket magában hordozó kriptovalutákat.

Először is megfelelő képet kellene alkotni arról, hogy mi történik. Egy nemrégiben készült amerikai tanulmány szerint a bitcoin 27 százaléka a befektetők 0,01 százalékának a kezében összpontosul – ennyit a demokratizálódásról. Tudnunk kell, hogy kinek származik majd haszna az ármozgásokból, ha egyszer a bitcoint a főáramlathoz tartozó valutákhoz sorolják. Nagy-Britanniában jelenleg több mint kétmillió ember rendelkezik kriptovalutával, többségük kisebb értében vásárolt be az alternatív fizetési eszközből. Vajon ezen emberek befektetési céllal vásároltak kriptovalutát vagy esetleg van valami konkrét céljuk?

A bankok a káosz kellős közepére navigálták magukat, hiszen lényegében lehetőséget biztosítottak a visszaélések számára azzal, hogy a bitcoinban történő számlabefizetést engedélyezték. Úgy tűnik, hogy a bitcoin szárnyalását látván nekik is tátva maradt a szájuk, most pedig fogalmuk sincs, honnan mégis honnan jön a pénz.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés