Újabb amerikai jogi egyetem változtatná meg a nevét a rabszolgatartó múltra hivatkozva

2022. január 14. 16:54
Az eltörlés kultúrája jegyében egyre több amerikai egyetem változtatja meg hivatalos elnevezését a rabszolgatartó múlt miatt; s teszik ezt általában a hallgatók nyomására.

Újabb amerikai jogi egyetem, az Ohio állambeli Cleveland-Marshall College of Law diákjai indítottak petíciót az intézmény vezetősége felé azért, hogy az egyetem többé ne viselje az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságán törvénykező John Marshall nevét.

Jóllehet a főbíró nevéhez számos kulcsfontosságú amerikai precedens fűződik,

az Egyesült Államokban közismert tény vele kapcsolatban, hogy több rabszolgát is tartott. Marshall 1801-től 1835-ig volt főbíró, és ítélkezése nyomán fejlődött ki a bírói felülvizsgálat (Marbury kontra Madison) és a föderális állami struktúra (McCulloch kontra Maryland).

A Marshall nevének leváltását követelő diákok ősszel mozgalommá szerveződtek, aminek a neve „Diákok Marshall Ellen”. 

„Nem leszünk bűnrészesek, miközben végzősök egy új generációja kapja meg a diplomáját, rajta egy brutális rabszolgakereskedőnek a nevével.”

– áll a mozgalom kiáltványában.

Az Egyesült Államokban működik az Ohio állambeli Cleveland-Marshall College of Law-n kívül is olyan egyetem, amely a diákok nyomására végül elengedte Marshall Nevét. Az Illionois állambeli The University of Illionois at Chicago School of Law (korábbi nevén: Chicago John Marshall Law School) tavaly májusban változtatott elnevezést.

A néhai Marshall főbíró eltörlése Paul Finkelman jogtörténész 2018-ban publikált könyve nyomán kezdődött. A philadelphiai Gratz College elnöke ebben leírta, hogy Marshall több mint 300 rabszolgát tartott életében, a rabszolgatartás melletti szimpátia pedig az ítélkezési gyakorlatában is megnyilvánult. 

Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a neves Harvard Egyetemen is történt hasonló; 

a Harvardon az eltörlés azonban az egyetem címeréül szolgáló pajzsot érintette.

A cserére azért volt szükség, mert az korábban Isaac Royall Jr. családi címerét tüntette fel. 1779-ben Royall hagyatékából alapították meg a jogi kar első hivatalos tanszékét. Csakhogy időközben kiderült Royallról, hogy vagyonát rabszolgák munkájából szerezte, ezért a 2010-es évek közepén diákaktivisták követelésére eltávolították a Royall családra való utalást az egyetem címeréből. Az új címeren a Harvard hagyományos jelmondata (a latin igazság, veritas) olvasható, a felirat alatt pedig az, hogy jog és igazságosság (lex et ustitia).

A Californiai Egyetemen pedig a jogi kar (Hastings College of Law) keres új nevet a Serranus Hastings egykori felsőbíró életéről kiderült részletek miatt. Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának főbírója,

Serranus Hastings 1878-ban alapította a kart, ugyanakkor őslakosok szervezett kiirtásáért is felelős.

A kar egyik adjunktusa, John Briscoe számolt be a San Fransisco Chronicle hasábjain még 2017-ben arról, hogy kutatásai szerint Hastings indiánok szervezett kiirtásához adott vagyoni segítséget. 

A kar dékánja David Faigman elmondása szerint ennek nyomán éveket töltött a Kaliforniában élő őslakosokkal, és utólagos igazságszolgáltatásra törekszik. Ide értendő például az, hogy a jogi egyetem hallgatói pro bono, tehát vagyoni ellentételezés nélkül nyújtanak jogi szolgáltatást a törzsek tagjai számára. Faigman szerint azonban ez önmagában nem elégséges ellentételezése a múltbeli történéseknek. Ugyanakkor – állítja a dékán – a jogi kar nevének megváltoztatása fontos lépés a folyamatban. 

Kép: Baloldali aktivisták tüntetése a Virginiai Egyetemen2018-ban, augusztus 11-én. Logan Cyrus / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés