Alkalmatlan bírókat jelöltek Németország pénzügyi bíróságának élére

2022. február 9. 14:31
Politikailag megbízható, de a jog szerint alkalmatlan jelöltek indultak a Szövetségi Pénzügyi Bíróság legfőbb pozícióiért. Így választották meg az elnököt, az alelnöki jelölés végül elbukott.

A szakmailag alkalmatlan, de politikailag „helyesen” gondolkodó bírót jelölt a Szövetségi Igazságügyi Minisztérium jogellenesen a Szövetségi Pénzügyi Bíróság alelnöki pozíciójára – döntött február 7-én a Bajor Közigazgatási Bíróság. Az alelnöki pozíció abból a szempontból mindenképpen jelentős, hogy az alelnök, szemben az elnökkel, érdemben vesz részt az igazságszolgáltatásban. 

Anke Morscht még 2020-ban, a Merkel-éra végén jelölte Christine Lambrecht, akkori szociáldemokrata (SPD) igazságügyi és fogyasztóvédelmi miniszter. A bajor bíróság szerint a minisztériumnak semmi alapja nem volt arra, hogy azt feltételezze, hogy Morsch alkalmassága akár csak egyenértékű a többi három jelölttel – nemhogy felülkerekedjen rajtuk.

Nem tisztázott tehát, hogy pontosan milyen szempontok szerint pályázott sikerrel Morsch

három, nála egyébként objektíve is alkalmasabb kollégájával szemben. Morsch esetében ráadásul nem merült fel olyan körülmény, amelyre hivatkozva a főszabálytól – egyébként jogszerűen – el lehetett volna térni. A jelenleg honvédelmi miniszterként dolgozó Lambrechttel kapcsolatban egyébként is felmerült a gyanú, hogy számára megbízható, de szakmailag alkalmatlan embereket jelöl fontos státuszokba. 

Anke Morsch korábban az Igazságügyi Minisztérium államtitkáraként vállalt pozíciót Saar-vidék tartomány vezetésében, jelenleg pedig a tartomány Pénzügyi Bíróságának elnöki pozícióját tölti be. Nem rendelkezik azonban tapasztalattal szövetségi bíróság bíróságon, éppen ezért alelnökké sem jelölhették volna. 

Hasonló a probléma merült fel Hans-Josef Theslinggel kapcsolatban is: hiába nem dolgozott még szövetségi szintű bíróságon, a CDU-s politikus ellenben azóta is a Szövetségi Pénzügyi Bíróság elnöke. Thesling korábban az Észak-Rajna-Vesztfáliai Pénzügyminisztérium vezető tisztségviselőjeként, azelőtt pedig a Düsseldorfi Pénzügyi Bíróság elnökeként dolgozott.

A jelenleg is elnökként dolgozó Theslinggel kapcsolatban is indítottak hasonló eljárást – sikertelenül.

Morsch tehát egyelőre nem válhat alelnökké a Szövetségi Pénzügyi Bíróságon, de azt sem lehet tudni, hogy helyette indul-e újra más, illetve, hogy mikor válik ismét betöltötté a pozíció. Azzal azonban, ha az igazságszolgáltatásnak egy ilyen kulcsfontosságú pozíciója marad túl hosszú ideig betöltetlen, azzal a bíróságokkal szembeni közbizalom csorbul – ez pedig a jogállamiság szellemiségével is szembe megy – nyilatkozták nevük elhallgatását kérő szövetségi bírók a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. Ehhez képest a Szövetségi Pénzügyi Bíróság alelnöki pozíciója 2020. szeptembere óta betöltetlen. Ráadásul nagyjából másfél év telt el így, amíg Hans-Josef Theslinget elnökké nevezték ki.

Kép: DANIEL REINHARDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elfoglalni a kulcspozíciókat minden áron, akár a jog áthágásával is. Ismerős, ugye?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés