Ha le akarod győzni Putyint, lopd el a legkiválóbb orosz hallgatókat

2022. március 3. 9:04

Mikhail Kokorich
Politico
Az agyelszívással Oroszország hadereje hosszú távon is meggyengülhet.

„El fognak nyúlni a harcok Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben. A szankcióknak lesz hatásuk. A gazdaság megsínyli a háborút, a jövedelmek csökkennek majd, de ez mind nem lesz elég ahhoz, hogy rövid távon az orosz kormány média felett gyakorolt hatalma és antidemokratikus intézményrendszere megtörjenek. 

Hosszú távon sok mindent lehet tenni, hogy Putyin elveszítse hatalmát és azt a képességét is, hogy szomszédjait megfélemlítésében tudja tartani. Sokan írtak olyan lehetséges intézkedésekről, mint az energia, illetve a nyersanyagok Oroszországból történő vásárlásának megtiltása, vagy a nyugati technológiák, különösen a mikroelektronikai eszközök Oroszország irányú exportjának tilalma. 

De a Putyin-rezsimnek és hadiipari komplexumának van egy igazi gyengesége, melyet gyakran figyelmen kívül hagynak: a fiatal tudósok és mérnökök, akik az ország technológiai iparának jövőjét jelentik.

Oroszország jelenleg történelmének legsúlyosabb demográfiai válságával küzd. A fiatal mérnökök hiánya akadályozza az ország technológiai fejlődését, ami különösen negatívan érinti a hadiipart. Ha az országot megfosztanák a legtehetségesebb fiatal mérnökök 10-20 százalékától, az a következő évtizedekben katasztrofális következményekkel járna az orosz technológiai szektorban. 

(…)

Oroszország technológiai jövőjének kivéreztetése akkor következik be, ha a fiatal alap- és mesterképzésben tanuló mérnököket és tudósokat meghívják, hogy Nyugaton folytassák tanulmányaikat. A Nyugaton tanuló orosz fiatalok túlnyomó többsége soha nem tér vissza hazájába. Ez a 16. század óta igaz, amikor Borisz Godunov cár 18 nemesi család sarját küldte Európába tanulni, de ők úgy döntöttek, nem térnek vissza. 

Az elmúlt évtizedekben számtalan orosz mérnök döntött a Nyugatra költözés mellett, ahol hozzájárultak tudományos áttörésekhez, Nobel-díjat nyertek és többmilliárd dolláros cégeket alapítottak. Az orosz kormány minden kísérlete – beleértve az állami támogatásokat is – arra hogy visszacsábítsa a tudósokat, hiábavaló volt. Ebben az értelemben az orosz migráció nagyon különbözik a kínaitól, ami gyakran körkörös. 

Fontos azonban, hogy még fiatalon külföldre csábítsák a tudósokat, mérnököket: alapképzésben tanuló hallgatókat, mesterképzésben végzetteket és a doktoranduszokat is meg kell környékezni. Amint ugyanis egy fiatal mérnök elkezd dolgozni az orosz hadiiparban, elveszik az útlevelét, és nem utazhat sehova.” 
 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez menni fog az eu-nak. Kkeu-val már megcsinálták. Rutinosak.

ahogy igazából a cikkben is szerepel: oroszországból már eddig is menekültek a jobb tudósok.
köszönhető ez annak a kontraszelekciónak és tudásellenességnek, amit az orosz rezsim kitermel magából.

a legelkeserítőbb az egészben, hogy a magyar kormány pont ezt a kontraszelekciót és tudásellenességet importálja oroszországból (csak néhány példa: mta kutatóhálózat szétverése, ceu elüldözése, állami egyetemek kivéreztetése, aztán politikai komisszárok alá rablása -- eközben áltudományos kurzusintézmények felállítása, mint magyarságkutató intézet vagy mcc)

de persze ez sem újdonság. azt a rengeteg "magyar" nobel-díjast is majdnem mind elüldözte az ország. karikó katalint is.
nem csoda, hogy magyarország ott tart, ahol.

Az oroszok Kínától jobb technológiát tudnak szerezni. A kínai egyetemek is jobbak lassan mint az amerikaiak.

A CEU maga egy politikai komisszár, nem kínál minőségi tudást. A Fudan igen.

nonszensz.
a ceu 15 erc-grantet nyert, kétszer annyit mint pl. az elte.

Igen. Szent meggyőződésem, hogy ebben a háborúban az is szerepet játszik, hogy az USA lemaradt a hadi fejlesztésben. Az volt a mesterterv, hogy az oroszok is úgy fognak háborúzni, ahogyan ők, először a legmodernebb fegyverekkel és a CIA el tudja lopni az orosz technológiát.

Csak Putyin 1000 éves Zilekkel indult Ukrajnába...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés