Az ukrajnai korrupció mosdatása

2022. április 8. 13:09

Ted Galen Carpenter
The American Conservative
Putyin tetteit úgy is el lehet ítélni, hogy közben nem festünk hamis képet Ukrajna politikai rendszeréről.

„Az elképzelés, miszerint Ukrajna a követendő demokrácia-modell Kelet-Európában, és az ország puszta létezése is megrémítette Putyint, vigasztaló helyzetelemzés sok amerikai politikus és szakértő számára. Mindez ugyanakkor csak egy mítosz. Ukrajna korántsem olyan vonzó kapitalista és demokratikus ország (…). A valóság ennél borzasztóbb és aggasztóbb. Ukrajnát nemzetközi szinten régóta a világ legkorruptabb országai között tartják számon. A Transparency International 2022 januárjában közzétett éves jelentésében Ukrajnát a 123. helyre sorolta a vizsgált 180 ország közül; az egytől 100-ig terjedő skálán 32 pontot kapott. Összehasonlításképpen Ukrajna a köztudottan korrupt Oroszországot csak kicsivel előzte meg: Oroszország a 139. helyen végzett 29 ponttal. 

Ukrajna a demokrácia és a polgári szabadságjogok védelme terén nem sokkal nyújt többet, mint a korrupció elleni küzdelemben. A Freedom House 2022-es jelentésében Ukrajna a „részben szabad” kategóriában szerepelt, 61 pontot kapott a 100-as skálán. A kategóriában lévő országokban között olyan liberális bástyák találhatók, mint a Rodrigo Duterte vezette Fülöp-szigetek, Szerbia, Magyarország és Szingapúr. Érdekes módon Magyarország – amelyet Orbán Viktor miniszterelnök konzervatív szociálpolitikája miatt folyamatosan támadnak a nyugati progresszívek – nyolc ponttal előrébb áll, mint szomszédja, mégis, Ukrajnát ugyanazon nyugati hangok nem kritizálják, hanem folyamatosan dicsérik.  

Már a háború kirobbanása előtt megjelent az autoriter politikai gondolkodás az ukrán kormányban. Alig néhány hónappal a 2014-es forradalom után a kritikus hangok elfojtására kezdek el törekedni, ez pedig az évek múlásával fokozódott. Ukrán tisztviselők politikai disszidenseket zaklattak, cenzúrát vezettek be és kitiltották azokat a külföldi újságírókat, akik véleményük szerint bírálták az ukrán kormányt és annak politikáját. Az ilyen akciókat élesen bírálta az Amnesty International, a Human Rights Watch, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és más független megfigyelők is. A neonáci Azov zászlóalj Petro Porosenko elnök katonai és biztonsági apparátusának szerves részét képezte, ezt a szerepet Zelenszkij elnöksége alatt is megőrizte.

Zelenszkij az Oroszországgal vívott háború kitörése előtt tovább fokozta a repressziót. 2021 februárjában az ukrán kormány bezárt több (többségében, de nem kizárólag oroszbarát) független médiumot. Ezt teljesen homályos szabályok alapján tették. Zelenszkij most a háború ürügyét használta fel arra, hogy 11 ellenzéki pártot törvényen kívülinek minősítsen, és több médiumot is államosított. Ezek aligha nevezhetők elfogadható intézkedéseknek egy demokráciában, még háború idején sem.

Együtt kell érezni az ukránokkal, akik Vlagyimir Putyin háborúja miatt szörnyű szenvedések élnek áll. Akárhogy is provokált eddig az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei, illetve vett részt Ukrajna ezekben a provokációban, Oroszország válasza eltúlzott. Az orosz elnök megsértette az európai békét és humanitárius katasztrófát idézett elő. Putyin tetteit azonban úgy is el lehet ítélni, sőt Ukrajna ellenállását úgyis ünnepelhetjük, hogy közben nem festünk hamis képet Ukrajna politikai rendszeréről. Ukrajna nem a szabadság és a liberális demokrácia szimbóluma, és a háború nem egzisztenciális harc a demokrácia és a tekintélyelvűség között. Ukrajna egy korrupt, kvázi demokratikus állam, aggasztó, elnyomó politikával.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Stabil és virágzó demokrácia. A Soros Alapítvány világosan megmondta, punktum.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés