Minden negyedik Németországban élő ember migrációs hátterű

2022. április 19. 12:40
A Destatis jelenti: folyamatosan nő a migrációs háttérrel rendelkező emberek száma Németországban. Törökország, Lengyelország és Oroszország „küldi” a legtöbb bevándorlót.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Statistisches Bundesamt, Destatis) felmérése szerint 2021-ben 22.3 millió migrációs háttérrel rendelkező személy élt Németországban. Ez az ország 82 millió fő körüli népességének több mint negyede, 27.2 százaléka. A 2020-as évhez képest ez az adat növekedést jelent: ekkor 21.9 fő élt Németországban migrációs háttérrel. A Destatis 2005 óta végez ilyen tárgyú méréseket;

ez az adat kimagaslónak számít.

A Destatis nyilvántartása szerint migrációs háttérrel rendelkezik az a személy, akinek legalább egy szülője nem állampolgár. Ebből kiderül, hogy a nyilvántartás a közvetlen migrációs háttérrel rendelkező személyeket tartja annak. A német állampolgárság megszerzésének egyes tényállásait áttekintve még árnyaltabb képet kaphatunk. Példaként említhető az az eset, amikor a külföldi szülőknek Németországban születik gyermeke. 2000. január 1-je óta a gyermek német állampolgárságot szerez, ha legalább az egyik szülő megfelel bizonyos tartózkodási kritériumoknak.

A Deutsche Welle beszámolója szerint a migrációs háttérrel rendelkező emberek Ázsia és Európa különböző részeiről származnak. Nagyjából 7.5 millió fő származik a kontinens más országaiból, 3.5 millió fő a Közel-Keletről, 1.1 millió fő pedig Afrikából. Ezek a számadatok az érintettek saját bevallásaiból származnak.

Továbbra is Törökország „küldi” a legtöbb bevándorlót; a vizsgált csoport 12 százaléka származik Törökországból. A származási országok közül a második helyet Lengyelország foglalja el 10 százalékkal, a harmadik helyre pedig Oroszország került 6 százalékkal.

A Destatis kutatásából kiderül, hogy

a bevándorló hátterű személyeknek kevesebb mint a fele, 46 százaléka beszél németül otthonában.

 A második leginkább használt nyelv a török, ezt követi az orosz, majd az arab.

Ebből az adathalmazból hiányoznak azon személyek adatai, akik az orosz-ukrán háború miatt kényszerültek útra kelni. A 2021-es nyilvántartások szerint 208 ezer ukrán élt Németországban, legtöbbjük évek óta. A német rendőrség múlt keddi sajtótájékoztatója szerint ugyanakkor több mint 335 ezer fő érkezett Németországba Ukrajnából az agresszió óta. A menekültek 95 százaléka ukrán álampolgárságú, 88 százalékuk pedig képes volt biometrikus adatokat tartalmazó útlevéllel igazolni személyazonosságát.

Kép: Kérelmezők az állampolgársági ceremónián 2021. októberében, Baden-Würthemberg tartományban. MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A németek fele meg migrációs hátterű szülők Németországban született utóda.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés