Elon Musk: „A woke elmevírus nézhetetlenné teszi a Netflixet”

2022. április 21. 09:34

Az amerikai multimilliárdos szerint a baloldali woke politika felvállalása nézhetetlenné teszi a Netflixet. Musk így kommentálta azt, hogy a leiratkozások száma az utóbbi időben ugrásszerűen nőtt.

2022. április 21. 09:34
null

„Woke elmevírus”

A woke elmevírus nézhetetlenné teszi a Netflixet” – twittelte a kedd este Elon Musk dél-afrikai származású mérnök, vállalkozó és multimilliárdos újító. A bejegyzés válasz arra a cikkre, amely a közismert amerikai médiaszolgáltató és produkciós vállalat feliratkozóinak számában bekövetkezett meglepetésszerű zuhanással foglalkozott.

Musk itt nem állt meg: amikor a gépi tanulással foglalkozó mérnök, Pranay Pathole válaszképpen megjegyezte, hogy

Elon Musk csak ennyit reagált: „igen”.

A Netflix 200 ezer feliratkozót veszített, és várhatóan további 2 millió távozása várható. A szolgáltató részvényei 20 százalékot estek az információ hatására.

Antirasszizmus a nappaliban

A The Daily Wire figyelmesen követi a Netflix népszerűségének alakulását. A lap szerint egyértelmű, hogy a streaming-szolgáltató népszerűségének zuhanása a baloldali woke politika felvállalásának és a túlzott mértékű szexualitás megjelenítésének köszönhető. 

A baloldali politizálás jelének tekinthető például az, hogy a szolgáltató Ibram X. Kendi, a kritikai fajelmélet ideológusával, egyúttal a Bostoni Egyetem akadémikusával együttműködésben készítette el Kendi „Antirasszista bébi” (Antiracist Baby) című könyvének adaptációját. Az alkotók célja az volt, hogy Kendi munkáját gyerekműsorként tálalják a közönség számára. Az Antirasszista bébi célja Kendiék szerint az, hogy

A show producere maga Kendi.

A Netflix az Antirasszista bébi adaptációja mellett egy másik antirasszizmussal foglalkozó Kendi-munkát is felvállalt. A „Kezdetektől fogva megbélyegzett” (Stamped from the Beginning) című könyvet a szolgáltató dokumentumfilmként tálalja, amelynek üzenete, hogy a „rasszista gondolkodás él és virul Amerikában”. Ezen felül egy harmadik Kendi-könyv is a csőben van. A „Megbélyegzett: rasszizmus, antirasszimus & Te” (Stamped: Racism, Antiracism, & You) című alkotással kifejezetten a fiatal közönségre céloznak.

A Kendi-antológia adaptációján kívül a rasszizmus kapcsán a Netflix egyéb érzékeny, megosztó témákat is boncolgat. 2020. októberében egy Colin Kaepernickről szóló műsor készítésébe kezdett bele. A San Francisco 49ers nevű amerikaifutball-játékos politikai szerepvállalása a nemzeti himnusz alatti térdeléssel kezdődött. Ezen felül

Kaepernick érvelt amellett is, hogy a profi amerikaifutball-liga (NFL) toborzása („drafting”) a rabszolgatartáshoz hasonlítható.

A műsor rendezőjének sajtóközleményében a következők álltak.

Tiltakozásával Colin Kaepernick nemzeti párbeszédet lobbantott lángra a rasszokról és az igazságosságról. Ennek messzemenő következményei lettek úgy a futball, mint a kultúra területén, de Kaepernick magánéletében is. (…) Colin története rengeteg mindent elárul az identitásról, a sportéletről, továbbá a tiltakozás és az alkalmazkodóképesség megadással viselt szellemiségéről. Boldogabb nem is lehetnék, hogy elmondhatom ezt a történetet a csapatommal a Netflixnél.

A Daily Wire rámutat, hogy

2020. őszén a Netflix-leiratkozások száma 800 százalékkal növekedett meg.

Az ok a „Cukorfalatok” (Cuties) című francia film megjelenése lehet, amely pubertás előtt álló lányokat szexuálisan provokatív szituációkban mutat be. „A film egyfajta társadalmi kommentár a fiatal gyermekek szexualizációja ellen.” – vette védelmébe az alkotást ekkor a Netflix.

Musk megreformálná a Twittert

Nem ez az első eset, hogy a Tesla és a SpaceX milliárdos tulajdonosa a baloldali „felvilágosult” politikát élesen kritizálja. Egyesek szerint az április közepi hír, miszerint Elon Musk megvásárolná a Twittert, hasonló indíttatáson alapul.

hogy szerinte a közösségimédia-platformnak vissza kellene térnie a gyökereihez, és egy „véleményszabadságra épülő párt véleményszabadságra szakosodott szervezetként” kellene ismét működnie.

A Twitterben különösen jelentős potenciál van. Én ki fogom ezt aknázni” – jelentette ki Elon Musk néhány héttel ezelőtt. Ezt követően egy 43 milliárd dolláros vételi ajánlatot tett a platform vezetőségének. 

Válaszul a Twitter egyes dolgozói „félelmüknek” adtak hangot. Attól tartanak, hogy a vállalkozó befolyásszerzésével a Twitter "inkluzív vállalati kultúrája" megváltozna.

Kép: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Dobozi Gergely

Kapcsolódó cikkek

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Royce2.0
2022. május 08. 15:44
Én is fröcsögök reá, bár bevallom az utóbbi megnyilatkozásai szimpatikusak :)
EditBartolák
2022. május 05. 22:40
Bevallom őszintén én előfizetek a Netflixre, de, hogy minek azt nem tudom. Az egyik nap egy heteroszexuális romantikus filmet akartam keresni, de egyet se találtam amiben ne lenne a képembe tolva az LMBTQ propaganda vagy az antirasszizmus. Elsőnek egy gyerekfilmben (igen egy GYEREKFILMBEN!) szembesültem azzal, hogy a főszereplőről tök indokulatlanul tudjuk, hogy leszbikus, és végif egy szivárvány zászlós kitűző van rajta. Ennyit arról, hogy a Netflix hátha gyerekeknek szóló tartalmaikat nem árasztja el a propagandájukkal.
nempolitizálok
2022. május 05. 20:21
Egy tök gagyi LMBTQ propaganda csatorna ez a Netflix és hatalmas a csodálkozás, hogy egyre kevesebben akarnak ezért fizetni. Vagy 1 éve ránéztem, de annyira gagyi volt a kínálat, hogy inkább hagytam a fenébe. Még az ingyenes próba sem kellett. Egy kis letöltőn értelmesebb dolgok vannak. Ingyen.
Alaric
2022. április 29. 04:46
Ez az Elon Musk nekem egyre szimpatikusabb. Nyilvánvaló, hogy két Amerika van - az egyik a gyuribácsiké, a másik a normalitásé. A Tesla tulajdonosa a jelek szerint a másodikban van otthon. Remélem, megbízhatók a testőrei.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik